Бюджетната комисия прие забраната на реклама на хазарт в медиите

  • 30 април 2024 10:34

  • 2895
  • 0
© NOVNI.BG

Бюджетната комисия към НС гледа промените в Закона за хазарта. Вносители на предложението са Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на и Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по

Цонев заяви, че това, което е направено е да се промени параметрите в текстовете - да няма игрални зали в населени места под 10 000 души. "Работната група подкрепя предложението на Белобрадова да се поддържа инвестицията от 700 000 лева през целия период през който оперират на територията на дадено населено място лицензираните оператори", каза той.

С наредба ще се ограничи престоят и максималният размер на залозите при онлайн сайтовете.

Председателят на комисията Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на заяви още, че работната група е подкрепила предложението на Божидар Божанов от ПП-ДБ да има регулация за преводи чрез системата на Български пощи към хазартните оператори, както и ползването на ваучерите с подобна цел.  Проф. Румен Гечев заяви, че дали има колебание забраните са достатъчно силни и според него трябва да се засили наказанието.

Бюджетната комисия прие забраната на реклама на хазарт в медиите, с изключение на билбордове. Таблата трябва да са на поне 300 метра от учебни заведения, което включва и университети. Народните представители подкрепиха да има надпис в този тип рекламните материали, че хазартът създава зависимост, също така се забраняват цифрите в рекламите и бонусите. Това е записано в ал. 2 на Закона за хазарта.

Народните представилите са категорични, че СЕМ трябва да следи рекламите в медиите. Цонев уточни, че санкциите са доста по-големи от предложените преди. Глобите ще се налагат от НАП.

Проф. Румен Гечев от БСП заяви, че трябва да има два пъти налагане на глоба, а при трето нарушение - да се отнема лиценза на хазартния оператор.

Те приеха и предложението да не се признават разходите за бонуси в хазарта, също така стана ясно, че трябва да се разширят и определенията за бонуси, защото те могат и да не са само парични.

Българските радиа и телевизии призовават за незабавна дискусия: Пълна забрана на рекламата на хазарт не е решението

Що се отнася до лечението на хазартната зависимост, те приеха да се измени наименованието в лечение и терапия на хазартната зависимост. "Забраната за влизане в игрална зала в срок от 2 години от зависимо лице дава дефекти - организират се нелегални игрални зали и ние не знаем какво се случва там, докато те не бъдат разбити. Съгласни сме с предложението, че лица, които получават социална помощ не могат да играят хазартни игри, както и лица с психични заболявания и такива поставени под запрещения. Обмисляли сме и други рискови групи, но нека да видим как ще действат на този етап и след това можем да направим още поправки", уточни Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на.

Глобата за допускане на лице, което със забрана, е от 5 000 до 20 000 лева. В комисията това бе променено - при първо нарушение е 5000 лева, второ нарушение 20 000 лева, а при трето нарушение - отнемане на лиценза. Законопроектът бе приет. Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на заяви, че за него е било чест да работят заедно и са комисията с най-много заседания.

След гласуване на промените в Комисията по хазарта трябва да се изготви доклад, който да бъде представен, дебатиран и гласуван в пленарна зала от народните представители.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
2895 0

Свързани новини

Водещи новини