Д-р Ангел Кунчев: Не е ясно дали маларията е причината за смъртта на пациента в Русе

  • 07 декември 2016 15:42

  • 5451
  • 0
Д-р Ангел Кунчев: Не е ясно дали маларията е причината за смъртта на пациента в Русе
©

Под въпрос е маларията да е пряка причина за смъртта на възрастния човек в Русе, който е имал и други придружаващи заболявания.

Това коментира в крайдунавския град главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от БТА. В Университетската болница в Русе тече проверка за смъртен случай на 80-годишен пациент, на който е прелята кръв, заразена с малария. Д-р Кунчев обясни, че последните данни, които е получил от лабораторията на Центъра за заразни и паразитни болести, показват изключително ниско ниво на маларийния плазмодий в еритроцитите на студента от Камерун, който е дарил кръв в началото на ноември тази година.
"Това значи, че вероятно при нормални условия, ако трябваше да се предаде по нормалния път с комари, това въобще нямаше да стане. Явно този младеж е имал доста старо заболяване, но при този тип малария плазмодият се запазва в черния дроб и при някакъв срив в имунитета може пак да се появи в кръвта", обясни д-р Кунчев.

Той заяви, че не иска да взима окончателно становище, защото има назначена комисия от представители на Националния център по трансфузионна хематология и на Центъра по заразни и паразитни болести, която ще пристигне този следобед в Русе. "Нещата от техническа гледна точка са ясни - да, наистина става въпрос за груба медицинска грешка и неотчитане на информацията, която този млад и интелегинтен човек е дал", обясни д-р Кунчев. По думите му фактът, че студентът се е съгласил да кръводарява е много положителен, както и че е дал цялата налична информация, включително, че е боледувал и от малария. Според д-р Кунчев няма никаква опасност за общественото здраве.

На въпрос дали не трябва да се увеличи броят на болестите, за които се изследва дарената кръв, той заяви, че ако има сериозна мотивация и предложения от съответните национални консултанти за заболяване, което започва да представлява реален риск за обществото, може да се обмисли, но за момента няма такова.

Д-р Кунчев пристигна в Русенския университет да изнесе лекция пред студенти на тема "Съвременни заплахи пред общественото здраве у нас". Той коментира, че характерно за грипа е, че е изключително променлив и винаги е в състояние да изненадва. Очакванията за този зимен сезон са, че грипът с щам "Хонконг" ще бъде водещ, защото е сравнително нов. Той е открит в края на 2014 г., което означава, че малка част от населението има изградени антитела.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5451 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини