Три жервти на дъждовете в САЩ

share

Най-малко трима души загинаха в проливните дъждове в североизточните части на САЩ, предаде Франс прес. На десетки хиляди жители на засегнатите райони бе наредено да се евакуират.

Пороите се изляха над тези части на САЩ в момент, когато те още се възстановяват от преминаването на урагана Айрин, отнел живота на над 40 души и нанесъл щети за 10 милиарда долара.

Предупреждения за наводнения бяха отправени в няколко окръга на щатите Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания, Кънектикът и Мериленд. Там реките преливат и наводняват ферми и населени места. Магистрали бяха затворени за движение заради залети пътища.

Заповедта за задължителна евакуация е за 10 000 жители на Бингхамптън, в щата Ню Йорк. Няколко града и села обмислят подобна мярка. В североизточна Пенсилвания на близо 100 000 души, живеещи по поречието на река Съскеана бе наредено да се евакуират, предаде Асошиейтед прес.

Наводнения има в някои райони на Вашингтон и около него.

"Очакваме рекордно покачване на нивото на реките. В някои части на щата Пенсилвания се очаква почти историческо покачване на нивото", заяви говорителка на местните власти. Тя допълни, че щатът се готви за най-тежките наводнения от 1972 г., посочва БТА.

Метеоролози обясняват, че лошото време в района е отзвук от тропическата буря Лий, която в неделя връхлетя бреговете на южния американски щат Луизиана.

Водещи новини

Още новини