Лавров: Израел се опитва всячески да вкара САЩ във войната в Близкия изток

Getty Images (архив)
share

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че шиитската групировка „Хизбула“ проявява сдържаност, въпреки провокациите от страна на Израел, който цели да намеси САЩ в конфликта в Близкия изток.

„Считам, че „Хизбула“ за момента проявява сдържаност, защото си дава сметка какво може да стане. Това, което цели Израел с тези провокации, е да вкара САЩ във войната“, каза руският дипломат №1 в интервю за Sky News Arabia по повод последните въздушни атаки на Израел срещу територията на Ливан.

По думите на Лавров администрацията на Джо Байдън обаче е наясно с рисковете, ако влезе в конфликта.

От гледна точка на Русия, ние не бихме искали войната да се разрасне. Най-важното в момента е цялостно прекратяване на огъня в ивицата Газа и изобщо на всички палестински територии, за да може да се възобнови хуманитарната помощ в региона и да се помогне на всички засегнати, подчерта Сергей Лавров.

Американският министър на отбраната изрази тревога след въздушния удар на Израел по Ливан

Той добави, че за целта е много важно на масата да се върне диалогът за създаването на палестинска държава, защото в противен случай конфликтите и насилето в Близкия изток винаги ще продължават.

Лавров отбеляза също така, че Русия подкрепя Израел в правото му да се отбранява, но „не с цената на безопасността на всички останали“.

„Терористичният акт на „Хамас“ от 7 октомври миналата година беше възмутителен. Всички нормални хора го осъждат. Но да отвръщаш на насилието с насилие, ползвайки забранени методи срещу цивилни жертви, е недопустимо“, заключи Лавров.

Водещи новини

Още новини