Доц. Мантарова (невролог) с ценни съвети към всички пациенти

  • 03 октомври 2024 13:25

  • 1972
  • 1
© Фейсбук/ВМА

"Българинът обича да се самолекува, да изчита много информация, която е много достъпна.

Медицинската услуга е специфична услуга", заяви в интервю за NOVINI.BG доц. д-р Стефка Мантарова, дм, която ръководи Клиниката по функционална диагностика на нервната система на ВМА. 

СНИМКА: NOVINI.BG

Аз мога да прочета един учебник за кораб, но мога ли да построя един кораб?, попита доц.д-р Мантарова.

"Контактът между лекаря и пациента са две постоянно променящи се системи. Добре е пациентите да имат доверие на лекаря си", заяви тя и призна, че някой път дори лекарите се чувстват изпитвани от пациентите си по отношение на диагнози, терапии. 

Доц. д-р Мантарова бе категорична, че българинът има по-голямо доверие на хранителните добавки, отколкото на медикаментите. Някой път те имат място в някои случаи, но не могат да бъдат водещи.

Спад при неврологичните заболявания няма. Все по-млади хора получават мозъчно-съдови инциденти, множествената склероза е заболяване на младата възраст.

"За съжаление нашата страна е с умерено висок риск за множествена склероза", каза доц. д-р Стефка Мантарова и поясни, че българите не се различават от другите народи. 

Профилактиката е ключова за контрол на някои неврологични заболявания, напомни тя и обясни, че изключително голям проблем е надебеляването. 

Доц. д-р Мантарова разкри подробности за доста неврологични заболяния. Тя подробно разказа пред NOVINI.BG за проблемите с вестибуларния апарат, наличието на световъртеж, множествената склероза, епилепсията и за други заболявания

Множествената склероза се лекува, особено при ранна диагноза. В България има достатъчно достъпни медикаменти, за да се води нормален живот. 

ВМА с нови възможности в образната диагностика

При епилепсията също има достъп до съвременно лечение.

Доц. д-р Стефка Мантарова даде и няколко ценни съвета към българите: "Нека да търсят ранна медицинска помощ при появата на симптом, който го безпокои, да имат доверие в лекаря си."

Още съвети и подробности за неврологичните заболявания може да видите  и ТУК.

Последвайте канала на

Галя Георгиева
1972 1

Коментари 1

Добави коментар
Новини бг

2024.10.03 | 13:49

1
Запишете психично болния Мирослав Блажев от Севлиево. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР! ПИШЕ ГЛУПОСТИ по цял ден! Дано го излекуват!

Добави коментар

Водещи новини