Зеленски: Отстъпки на територии - ако народът реши

Getty Images, архив
share

Украинският президент Володимир Зеленски не е склонен в рамките на възможното мирно решение на войната с Русия да приема териториални отстъпки без съгласието на народа.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14221

"Трябва да разберете, че всеки въпрос, засягащ териториалната цялост на Украйна, не може да бъде решен от един президент, от един човек или от всички президенти на света без участието на украинския народ", казва Зеленски пред вестник "Монд".

По думите на държавния глава, властите в Украйна "официално нямат право да дават свои територии". "Трябва украинският народ да иска това", допълва Зеленски. Той изтъква, че руският президент Владимир Путин би възприел подобна стъпка като победа, поради което "въпросът е много, много сложен".

Възможните преговори с участието на Русия

Както става ясно от интервюто за "Монд", Зеленски иска да види Русия на масата за преговори. "Както повечето страни, аз мисля, че представителите на Русия трябва да присъстват на втората мирна среща на върха през ноември, в противен случай няма да постигнем никакви устойчиви резултати. Те не трябва да ни пречат да разработим съвместен план."

Агенция DPA отбелязва, че член 73 от Конституцията на Украйна разрешава териториални промени само след референдум.

Зеленски: Целият свят иска Русия на следващата среща на върха за мир

Украинците проявяват повече склонност към отказ от територии

Делът на украинците, съгласни да се откажат от територии в името на прекратяването на военните действия, се е увеличил три пъти през последната година - както сочат допитванията.

От май 2022-а година до май 2023-а осем-десет процента са били готови за териториални отстъпки, огромното мнозинство - 82-87 процента - е било твърдо против. След неуспешната контраофанзива на Украйна между май и октомври 2023-а година настроенията започват да се променят - междувременно до 32 процента от украинците са готови за териториални отстъпки. Паралелно се наблюдава намаление в броя на тези, които са против териториалните отстъпки - от 84 процента на 55.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14221

Водещи новини

Още новини