Зеленски: Целият свят иска Русия на следващата среща на върха за мир

  • 31 юли 2024 19:41

  • 1130
  • 19
Зеленски: Целият свят иска Русия на следващата среща на върха за мир
© Getty Images, архив

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога заяви в интервю за френски медии, сред които и Франс прес, че „целият свят“, включително Украйна, иска Русия да участва в предстоящата среща на върха за мир.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14213

„По-голямата част от света сега казва, че Русия трябва да бъде представена на втората среща на върха, в противен случай няма да постигнем никакви значителни резултати. След като целият свят иска те да са на масата за преговори, ние не можем да бъдем против“, допълни той.

През юни Украйна организира среща на върха за мир в Швейцария с участието на около 90 държави, предимно нейни съюзници. Русия беше изключена, а Китай, който е важен дипломатически партньор и има тесни връзки с Москва, отказа да участва. Сега до ноември Украйна ще изготви план, който да послужи като основа за бъдеща втора среща на върха, а руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 постави като условие за участие в разговорите Киев да се откаже от териториите, окупирани от руската армия, и да се откаже от бъдещото си членство в НАТО - искания, които са неприемливи за украинците и Запада, посочва АФП.

Зеленски разказа за тежката обстановка на фронта в източната част на Украйна

Москва заяви, че изчаква повече подробности за срещата на върха, преди да реши дали да участва или не, но твърди, че сегашното правителство в Киев не е легитимна страна в евентуални преговори.

Зеленски също така призова Китай да окаже натиск върху Русия, за да сложи край на войната, която разкъсва страната му вече две години и половина - нещо, което Пекин, поне публично, не е направил до момента. „Ако Китай иска, той може да принуди Русия да спре тази война. Китай е влиятелна световна сила“, каза той.

„Не искам Китай като посредник, искам Китай да окаже натиск върху Русия“, изложи тезата си украинският президент.

„Фактът, че не можем да използваме (западните) оръжия по начина, по който трябва да спрем врага, е голям проблем. Мислите ли, че е възможно да спрем (руснаците), ако са оборудвани само три (украински бригади) от общо 14?“, каза Зеленски.

Зеленски внесе законопроекти за удължаване на военното положение в Украйна и за обща мобилизация в армията

„Не можем да повлияем на никакви избори, но разбира се, САЩ са предизвикателство днес. И има рискове, които никой от нас не може да предвиди“, каза още украинският лидер в интервюто и добави: „Като президент на Украйна трябва да водя диалог между моя екип и този на (Джо) Байдън, (Доналд) Тръмп, а сега и на (Камала) Харис, трябва да имаме тези контакти, за да обсъдим какво може да се направи в бъдеще, ако този или онзи лагер спечели изборите“. 

„Всяка страна по света може да види, че спортистите, които се състезават под неутрален флаг, са спортисти от Русия и Беларус. Смятам тези мерки за половинчати“, заяви Зеленски в интервюто, като обясни отсъствието си от церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж с „напрегнатата ситуация" на Източния фронт в Украйна, където руската армия е преминала в настъпление.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1130 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар

2024.07.31 | 21:52

19
Зеленски , целият свят иска да ти види главата отсечена и забита на кол пред Кремъл ! След това идва ред на жена ти , и всичките ти роднини и приятели .
СССР

2024.07.31 | 21:47

18
ПО КОРЕМ ПРЕД МЕН ИЗРОДИ !

2024.07.31 | 21:44

17
ВРЕМЕ Е САМИТЕ УРКИ ДА ДА ПРОВИСЯТ С ГЛАВАТА НАДОЛУ ЗЕЛЕНЯСАЛИЯ ПЛЪХ.

2024.07.31 | 21:40

16
Тоя какъв е на украйна? Мандата му изтече отдавна
Целият свят иска

2024.07.31 | 21:24

15
Ус.раина да я няма!

2024.07.31 | 21:14

14
Целият свят искаше и преди Русия да бъде поканена, но докато не избиха почти всички украинци този на снимката не искаше.

2024.07.31 | 21:05

13
Като са събирахте в Швейцария "целия свят " без Син , Моди , Байдън , Ердоган , Орбан и много още други не поканихте РУСИЯ ! Сега когато ядете големия уйй ви дойде акъла , но е късничко вече !

2024.07.31 | 20:27

12
На целия свят му писна от твоята просия и урките пиявици по цяла Европа ,нагли ,подли престъпници ухажвани като бежанци ....гадна мутра

2024.07.31 | 20:25

11
На целия свят ми писна от твоята просия и урките пиявици по цяла Европа ,нагли ,подли престъпници ухажвани като бежанци ....

2024.07.31 | 20:20

10
В един сериал тоя го чук аха яко

Добави коментар

Водещи новини