Макрон ще посети днес тренировъчен лагер на украинската армия във Франция

gettyimages
share

Френският президент Еманюел Макрон ще посети днес тренировъчен полигон в Източна Франция, където се обучава украинска армейска бригада за водене на бойни действия, съобщи Елисейският дворец, цитиран от АФП.

Държавният глава обяви през юни, по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Франция по случай 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, че Франция ще обучи и снабди с бойна техника цяла бригада.

Той ще посети „военен лагер в източната част на Франция“, където френската армия е започнала обучението на 2300 украински войници, съобщи президентството, без да дава повече географски подробности от съображения за сигурност, пише БТА.

Зеленски: Украинските сили поддържат необходимия натиск върху руските войски в Курска област

Там ще бъдат още министърът на въоръжените сили на Франция Себастиан Льокорню и украинският министър на отбраната Рустем Умеров. 

„Целта е да се използва обещаното на украинците оборудване и предоставеното им обучение, за да се създаде бригада, която е „годна за война“ и следователно способна да участва в бойни действия“, заяви представител на Елисейския дворец. „Целта е бригадата да бъде готова за фронта веднага след като приключи обучението“, добави той. Според документ, разпространен от президентството, обучението ще продължи два месеца (октомври-ноември). 

Водещи новини

Още новини