Еманюел Макрон

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на Франция.

Макрон е син на Франсоаз Ногес-Макрон, съветващ лекар в системата за социално осигуряване, и Жан-Мишел Макрон, професор по неврология. На шестнайсет години печели награда по френски език, а по-късно трета награда от конкурс по пиано на консерваторията в Амиен.

Завършва средното си образование с матура в парижката елитна гимназия Анри IV, на френски: Henry 8 в Париж. Макрон първоначално следва Философия във Висшето училище по политически науки в Париж на френски: Institut d’études politiques de Paris, където пише дипломната си работа за Макиавели и дисертацията си за Хегел. По това време, в годините 1999 до 2001, работи и като асистент на френския филoсоф Пол Рикьор. След като завършва докторската си степен се записва и изкарва допълнително обучение във Висшето училище по администрация на френски: École nationale d’administration, където е след отличниците в класа си.

Макрон е бил инспектор в министерството на икономиката от 2004 г. до 2008 година. След това е работил четири години в банката "Ротшилд". През 2012 г. се присъединява към екипа на президента Франсоа Оланд. Става министър на икономиката на Франция през 2014 година.

През лятото на 2016 подава оставка от поста, за да се посвети на политическата кариера и създава свое движение, наречено "Напред!". По време на министерския си мандат той прокарва закон, съдържащ редица мерки за либерализиране на транспортния отрасъл и въвеждащ работа в неделя за някои професии, което бе посрещнато с яростна съпротива.

Макрон е проевропейски настроен, но според него Франция трябва да работи с Германия за Европа, която дава по-голяма социална защита за своите граждани.

От 2007 година Макрон е женен за бившата си учителка по френски Брижит Троньо, която е почти 25 години по-възрастна от него. Той е женен за нея от 10 години. Двамата се срещат в гимназията в Амиен, където той учи, а тя преподава френска литература и води театрален кръжок. По онова време Брижит, която е потомка на семейство на производители на сладкарски и шоколадови изделия, е омъжена за финансист и има три деца - две момичета и един син. Заради противопоставяне на близките на Макрон, двамата се разделят, но се събират по-късно, когато тя е вече разведена. Женят се през октомври 2007 година. Двете й дъщери от първия й брак Лоранс и Тифен също водеха кампания в подкрепа на Макрон. Еманюел Макрон и Брижит нямат деца, но тя има седем внуци.

Новини

още

Водещи

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?