Външният министър на Финландия смята да говори с Лавров за Навални

Pixabay
share

Външният министър на Финландия Пека Хависто заяви, че предвижда да обсъди днес с колегата си от Русия Сергей Лавров ситуацията около руския опозиционер Алексей Навални, предаде ТАСС.

Напоследък имахме поводи за безпокойство - отравянето на Навални с химическо оръжие, наказването му с лишаване от свобода, също и действията на руските власти по време на демонстрации и протести. Вероятно ще говорим днес и за това, каза Хависто в началото на срещата си с Лавров.

"За нас са много важни отношенията между ЕС и Русия. Както Финландия, така и целият ЕС са съседи на Руската федерация, затова в интерес и на двете страни е да се разбираме добре помежду си", добави финландският министър.

Започнаха протестните акции в Русия в подкрепа на Навални

Той посочи, че смята да обсъди с Лавров, освен това, програмата на руското председателство в Арктическия съвет и гранични въпроси с оглед ограниченията, свързани с пандемията. Лавров отбеляза, че срещата е навременна, тъй като след предишните преговори "събитията са набрали доста сериозно и не напълно предсказуемо темпо". Той изрази задоволство, че въпреки пандемичните рестрикции общуването между двете страни не е прекъсвало и президентите неведнъж са разговаряли по телефона. Първият дипломат на Русия предложи на финландския си гост да обсъдят също така двустранните отношения и положението на международната арена, добавя ТАСС.

Водещи новини

Още новини