Учебниците за гимназистите може да се окажат само частично безплатни, сигнализира Диян Стаматов

  • 28 април 2024 18:56

  • 960
  • 2
Учебниците за гимназистите може да се окажат само частично безплатни, сигнализира Диян Стаматов
© Pixabay

Безплатните учебници за гимназисти може да се окажат само частично безплатни. За това сигнализира във "Фейсбук" председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

Той припомня решението от догодина и за учениците от 8 до 12 клас да се предоставят безплатни учебници, по подобие на тези за по-малките - от 1 до 7 клас. Държавата плаща по единен стандарт за комплекта - по 300 лв. за 8, 9 и 10 клас и по 120 лв. за 11 и 12 клас.

"Но! Загадката е винаги в детайла", твърди Стаматов и обяснява, че учебниците се избират от учителя по съответния предмет, а в 9 и 10 клас има по 10-12 предмета. "Ако всеки учител реши да избере онова което най-много харесва, а издателствата са различни, това значително ще превиши определената стойност. Най-простичко, ако бъдат избрани всички учебници за един клас от едно издателство - парите стигат. Ако бъдат избрани учебници от различни издателства, тогава средствата са малко. Или изборът на много желан учебник ще доведе до покриване на разликата от бюджета на училището", казва той, допълвайки, че ако избраните учебници са от 3 или повече издателства, този лукс ще коства още средства от училищното портмоне.

Стаматов посочва, че е трудно да се каже с колко би било по-скъпо удоволствието всеки учител и ученик да имат учебник от най-харесваното издание, но е ясно, че при пълна свобода на избора, това би довело до стабилен финансов разход за сметка на училището. "Това е така поради различната цена за един учебник във всяко издателство. При свободното комбиниране - цената скача", казва той. Той припомня още, че според решението на държавата за учениците от 11 и 12 клас безплатни ще са само учебниците по обща подготовка. По профилираната или професионална подготовка не са предвидени средства и учебниците се закупуват от учениците.

Правителството отпусна над 93 млн. лева за безплатни учебници

"Луксът с учебник по чужд език ще доведе до "поглъщане" на различно голям финансов ресурс. Английският ще се окаже най-евтин заради големия си тираж, а всички други учебници по чужди езици ще са по-скъпи, естествено, за сметка на другата част от комплекта учебници. Накрая има опасност "безплатните" учебници да се окажат частично безплатни, за което сметката ще плати всяко училище, позволило си волността да прави свободен избор", казва Стаматов.

По думите му, успоредно с това ще върви и друго "административно безумие" - всяко училище над лимита по закона за обществените поръчки (ЗОП) ще прави и пълната процедура по този закон, въпреки че цените са ясно регламентирани и учебниците са точно избрани както с издателство, така и с автори.

"Реално няма нищо ЗОП-ско тук, но така е определил законодателят и всички дружно ще правим ЗОП. Някои училища дори и по 2-3 пъти, за всеки един от образователните етапи. А то, всичко не само е изключително ясно, но и няма да доведе до никаква промяна в поръчката, нито в цената", посочва председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Кабинетът осигури парите за безплатни учебници за всички ученици

Той посочва и "още един интересен разход". Всяко училище ще трябва да си създаде голям склад за съхранение на голямата база от учебници. Преди години е имало такива, но после те са се превърнали в различни кабинети. "Сега е редно да бъдат възстановени. Със средства от бюджетите. Кипи един безсмислен труд. На количество безумие го докарваме... Иначе едно решение на предишния парламент ще бъде факт през септември. Всеки пораснал ученик ще подреди на семейното си шкафче безплатни учебници за лична употреба. Килограм-два хартия със знания. В едно дигитално време. Държавата си изпълни задачата. На ход са училищата", заключава той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
960 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.29 | 06:25

2
Иначе образованието по конституция е безплатно а постоянно ни се искат пари
Измамници

2024.04.28 | 19:32

1
От къде на къде?

Добави коментар

Водещи новини