Мицотакис: Гърция няма да приеме строги условия на ЕС за помощта за COVID-19

gettyimages (архив)
share

Гърция няма да приеме строги условия на Европейския съюз за използването на спешната помощ за коронавируса, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за днешното издание на "Файненшъл таймс", предаде Ройтерс.

"Гърците вече са много по-зрели. И ние искаме да правим свои собствени реформи. Шестмесечните прегледи на икономическите резултати, провеждани от Европейската комисия, са достатъчни и няма нужда от каквито и да е "допълнителни стриктни условия", добави той.

Гърция обяви стимули за покупка на електровозила

Премиерът каза за "Файненшъл таймс", че Гърция има много "агресивен план за реформи", който се фокусира върху "зеления преход", "дигиталния преход" и насърчаването на инвестициите чрез програма за приватизации, предава БТА.

В петък Мицотакис обяви пред парламента нови мерки на стойност 3,5 милиарда евро в подкрепа на бизнеса, засегнат от строгите ограничения заради пандемията от коронавирус. Гърция излезе от десетгодишна дългова криза през 2018 г. и се надяваше на силен растеж през 2020 г. Но наложените ограничителни мерки заради пандемията провалиха тези очаквания. Сега се прогнозира спад на гръцката икономика с между 8 и 10 процента тази година и възстановяване през следващата.

Водещи новини

Още новини