Мицотакис: Позицията на НАТО за споровете ни с Турция е несправедлива

Позицията на НАТО на неутралитет по отношение на споровете ни с Турция е несправедлива, заяви гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. в изказването си на дискусия на форум по сигурността в американския град Аспен, предаде ТАСС. Агенцията цитира изказване на премиера, публикувано в портала Capital.gr.

"Мисля, че в НАТО напълно разбират какво е неутрално отношение, тоест това, че става въпрос за две членки на НАТО, следователно няма да се намесваме, но аз повече няма да приема това. Казах това и на генералния секретар Йенс Столтенберг, че ние имаме принос към НАТО, ние сме съюзник и очакваме, че когато чувстваме, че друг съюзник в НАТО се държи така, че поставя под заплаха собствените ни интереси, НАТО не трябва да се придържа към позиция на равноотдалеченост и ненамеса във вътрешните спорове. Тава е дълбоко несправедливо към Гърция", каза Мицотакис.

Мицотакис призова ЕС за строги санкции срещу Турция

По-рано Столтенберг каза, че алиансът не смята да заема страна в споровете между Турция и Гърция, че ще запази неутралитет по тези въпроси и двете страни трябва сами да уредят разногласията си.

Според гръцките медии Турция смята за спорно наличието на морски шелф и изключителни икономически зони на гръцките острови в Егейско море, заплашва с война, в случай че Атина разшири териториалните си води от шест на 12 морски мили, и не признава въздушната зона от 10 мили около гръцките острови, нарушавайки редовно гръцкото въздушно пространство с военни самолети, отбелязва БТА.

Коментари

 1. 2020.09.12 | 23:36
  Виж го гръка, ще имаш 6 мили териториални води , а ще претендираш за 10 мили въздушно пространство- един танц на плаца!
 2. 2020.08.06 | 15:03
  докато нато ни плаши с русия, нас ни управлява турция посреством дпс на терена
 3. 2020.08.06 | 13:59
  Нато е на колене пред Ердоган и нищо не може да направи .Ердо ще разтури много съюзи .
 4. 2020.08.06 | 12:51
  А ТУКАШНИЯТ РУСОФИЛСКИ "НАТОВЕЦ" ЗАЩО НЕ Е В АСПЕН?
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет