Гърция обяви стимули за покупка на електровозила

  • 05 юни 2020 16:33

  • 1321
  • 0
Гърция обяви стимули за покупка на електровозила
© Pixabay

Гърция обяви днес финансови стимули за покупка на електрически коли, мотоциклети и велосипеди, като част от 10-годишния си план за намаляване на въглеродните емисии, предаде Ройтерс.

Към момента Гърция едва около 1000 електромобила – 0,3% от колите по пътищата, което е много малък процент в сравнение с други членки на ЕС, като Германия, където такива са 10 на сто от колите.

Представяйки плана, премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че страната му ще се стреми всяка трета новозакупена кола към 2030 г. да се задвижва от електричество.

Субсидираме покупката на нови видове коли със 100 милиона евро за 18 месеца на първия етап, каза Мицотакис.

Германия дава до 6000 евро субсидия за покупка на нов електромобил

Очаква се това да покрие 25% от цената за около 14 000 нови електрически автомобила, добави премиерът.

Планът включва още субсидии за покупка на електрически таксита и електрически мотоциклети, както и за създаване на зарядни станции в страната.

Шофьорите на новите електровозила няма да плащат за паркинг две години.

За да изпълни климатичните цели на ЕС до 2030 г., Гърция освен това обеща да закрие всичките си топлоцентрали на въглища, освен една, до 2023 г. Гръцките ТЕЦ използват основно лигнитни въглища, които силно замърсяват. Повечето са разположени в Северна Гърция и в южен Пелопонес.

Мицотакис обяви още данъчни облекчения за нови заводи, които ще произвеждат електромобили в тези региони, отбелязва БНР.

Novini.bg
1321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини