Никола Саркози отново президент?

share

Бившият френски президент Никола Саркози ще се кандидатира за изборите за държавен глава през 2017 г., пише парижкият в. Монд.

Решението на Саркози е продиктувано от делото на Лилиан Бетанкур и кандидатурата на премиера на бившия премиер Франсоа Фийон да участва в надпреварата, смятан от сСркози за предадете и лъжец.

По думите на секретаря на Съюза за народно движение (СНД) Жофроа Дидие, откакто на власт през 2012 г. дойде сегашният президент Франсоа Оланд, Франция изпитва остра нужда от силен лидер. Въпреки че политическата формация се оглавява формално от Жан-Франсоа Копе бившият президент остава най-авторитетния член на тази политическа формация.

Саркози бе арбитър между двамата претенденти за лидер на СНД Фийон и Жан-Франсоа Копе, който спечели поста. Според наблюдатели, ако бившият държавен глава се върне в политиката, то той ще трябва да намери приемливи за всички французи идеи и да направи компромис между крайнолевите и крайнодесните.

Саркози ще трябва да се измие реномето си и от два скандала. Първият е свързан с обвиненията, отправени от бившия преводач на убития на 20 октомври 2011 г. либийски лидер Муамар Кадафи. Служителят на покойния водач на Джамахирията посочи, че неговият шеф е дал пари за предизборната кампания на френския политик през 2007 г. синитъ на африканския диктатор Сейф ал Ислам Кадафи заяви, че баща му е дал няколко мирлиона долара на Саркози, а той през 2001 г. започна военна кампания срещу Либия.

Още един скандал може да помрачи връщането на Саркози в Елисейския дворец. Политикът е заподозрян в незаконно финансиране на кампанията си м.г. Той се възползвал от безпомощното състояние на 98-годишната наследничка на козметичната империя L'Oreal Лилиан Бетанкур и взел пари. Саркози отрича всички обвинения, но въпреки това кандидатурата му зависи от изхода на разследванията срещу него, коментират медии в Париж.

Водещи новини

Още новини