България организира първата международна ученическа олимпиада по изкуствен интелект

  • 01 май 2024 20:30

  • 620
  • 0
България организира първата международна ученическа олимпиада по изкуствен интелект
© Pixabay

През тази година България организира първата международна ученическа олимпиада по изкуствен интелект (Аl), каза пред журналисти Александър Велинов, секретар на организационния комитет на 41-вата Балканска олимпиада по математика, чийто домакин бе Варна.

Той уточни, че състезанието ще се състои от 9-и до 15 август в Бургас и вече има записани 27 отбора от 20 държави. 

Целта на олимпиадата ще бъде да разберат децата как работи изкуственият интелект, обясни Велинов. По думите му те ще решават задачи как се правят програми и системи, като ще трябва да тренират моделите в няколко области – машинно обучение, обработка на естествен език и компютърно зрение. За последната област Велинов обясни, че учениците ще трябва да се справят с анализ на снимков материал, след което се генерират изображения с изкуствен интелект, като се внимава да са етични и да се спазват определени правила.

Български ученици грабнаха 8 медала на Балканската олимпиада по математика

Като организатори сме предвидили, че не навсякъде децата изучават изкуствен интелект и те ще имат предварително безплатен онлайн курс, обясни експертът. По думите му част от задачите ще бъдат дадени по-рано, за да могат участниците да се подготвят. Журито, което ще оценява състезателите, ще бъде от преподаватели и специалисти от водещи университети, включително от Оксфорд и от Абу Даби, допълни Велинов. По думите му от България в оценяването на децата ще се включи експерт от Института за компютърни науки „Инсайт“, предава БТА.

Целта на организаторите на олимпиадата е да обясни на всички какво прави изкуственият интелект и че хората не бива да се плашат от него, а да го използват в ежедневието си, каза още Велинов. Той уточни, че етичните въпроси около Аl през тази година няма да бъдат засягани, тъй като олимпиадата се провежда за пръв път, но се обмисля как в бъдеще учениците да бъдат ангажирани и с тях. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини