Проф. Димитър М. Иванов: Честит празник на борбите и на мечтите на работници и трудещи се за един свят, в който "царството на необходимостта да се работи" ще отмре!

  • 01 май 2024 17:49

  • 406
  • 0
Проф. Димитър М. Иванов: Честит празник на борбите и на мечтите на работници и трудещи се за един свят, в който "царството на необходимостта да се работи" ще отмре!
© личен архив

Димитър М. Иванов е макроикономист, д-р на икономическите науки, консултант на международни банки и организации, международен съветник по линия на UNIDO на редица правителства, общественик. Специализирал е международна икономика и стратегическо управление в Института за Политически Науки в Париж, във Вашингтон, в Москва. Преподавал международен бизнес и финанси в школите на университетите в Уоруик и Шефийлд, както и в Института за Директори във Великобритания.
Автор на книги и стотици статии, международни доклади. Работи като висш стратегически консултант на ръководствата на някои от големите световни банки опериращи в Централна и Източна Европа.

Честит Първи Май! Казваме най-често - Честит Празник на Труда! - забравяйки и пропускайки, че това е всъщност празник не на труда, а

празник на многото десетилетия борба на работници, служащи и синдикати за ПОДОБРЯВАНЕ на условията на труда.

Това е най-важното в този исторически празничен ден. 
Карл Маркс беше подчертал в Третия том на Капитала, че в действителност царуването на свободата започва едва тогава, когато се прекрати работата (трудът) диктувана от необходимостите на живот и външните условия:
"Всъщност сферата на свободата започва едва там, където се прекратява трудът, който се определя от необходимостта и земните съображения.. Както дивакът трябва да се бори с Природата, за да задоволи нуждите си, да поддържа и възпроизвежда живота си, така и цивилизованият човек трябва да прави това във всички обществени формации и при всички възможни начини на производство. С развитието на човека тази сфера на физическата необходимост се разширява в резултат на неговите потребности; но в същото време се увеличават и производствените сили, които задоволяват тези потребности. Свободата в тази област може да се състои само в това

социализираният човек, асоциираните производители, да регулират рационално взаимодействието си с Природата, да я поставят под общ контрол,

вместо да бъдат управлявани от нея като от слепите сили на природата; и да постигнат това с най-малък разход на енергия и при условия, които са най-благоприятни и достойни за тяхната човешка природа. Но въпреки това тя все още остава царство на необходимостта. Отвъд нея започва онова развитие на човешката (духовна) енергия, което е цел само по себе си, истинското царство на свободата, което обаче може да разцъфне само с това царство на необходимостта като основа. " - Karl Marx, Capital: Volume 3, Chapter 48, The Trinity Formula
Близо 80 години след Маркс, другият велик икономист. Джон Мейнърд Кейнс повтори почти същото с други думи. прогнозирайки, че към 2030 г. благоденствието в света ще бъде толкова голямо, че няма да се налага да се работи.
Така че, Честит Празник на борбите и на мечтите на работници и трудещи се за един свят, в който "царството на необходимостта да се работи" ще отмре. Ако!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
406 0

Свързани новини

Водещи новини