Баку и Ереван ще преговарят в Москва

Getty (архив)
share

Москва ще бъде домакин на преговори между Баку и Ераван за Нагорни Карабах, предаде РИА Новости.

Днес представители на властите в Армения и Азербайджан са изразили своята готовност да изпратят свои представители в руската столица и да започнат преговори, целящи намаляване на напрежението в конфликтния район.

Като вече писахме руският президент Владимир Путин по-рано се е обърнал към властите в двете държави да прекратят военните действия и да започнат диалог.

Путин кани външните министри на Азербайджан и Армения в Москва за преговори за Нагорни Карабах

От външното министерство в Москва са пояснили, че разговорите ще се водят от първите дипломати на Азербайджан – Джейхун Байрамов и Армения – Зограб Мнацаканян.

Конфликтът между Баку и Ереван е започнал през февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област (населена предимно с арменци) е обявила за излизането си от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република.

В началото на 90-те години на миналия век е избухнала война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела около 30 000 жертви. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан де факто е загубил контрол над областта.

През 2016 г. тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се е стигнало до смъртоносни боеве в района на границата, а от 27 септември районът отново е станал сцена на сблъсъци.

 

Водещи новини

Още новини