Илхам Алиев: Конфликтът в Нагорни Карабах не трябва да излиза отвъд пределите на Армения и Азербайджан

  • 07 октомври 2020 16:42

  • 654
  • 2
Илхам Алиев: Конфликтът в Нагорни Карабах не трябва да излиза отвъд пределите на Армения и Азербайджан
© Getty Images/Guliver

Конфликтът в Нагорни Карабах не трябва за излиза отвъд пределите на Азербайджан и Армения, заяви в интервю за руския "Първи канал" азербайджанският президент Илхам Алиев, цитиран от ТАСС и БТА.

"Конфликтът не трябва да излиза отвъд пределите на Армения и Азербайджан", каза президентът. Алиев подчерта, че конфликтът дори не навлиза в територията на Армения. "Въпреки артилерийския обстрел от арменска територия, ние не нанасяме никакви удари по територията на Армения, не преминаваме на нейна територия, макар че има всички възможности за това", каза азербайджанският президент в интервюто си, излъчено днес.

По думите на Алиев Армения прави опити да въвлече в карабахския конфликт европейски страни и Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). "Арменската страна се опитва да интернационализира този конфликт, а ние съответно излагаме своята позиция за недопустимост на подобен подход", заяви президентът.

Владимир Путин: Конфликтът в Нагорни Карабах едва ли ще приключи скоро

"Безусловно Турция като велика страна, като наш съсед, съсед в Южен Кавказ има пълното право да участва в посредническа мисия, която ще бъде осъществена след края на бойните действия. Имайки предвид, че сегашната посредническа мисия в продължение на 28 години не доведе до никакви резултати, а доведе до бездействие, до това, което имаме в момента, разбира се, трябва да възприемем прагматичен подход - кой може реално да окаже позитивно въздействие върху събитията в региона за намаляване на ескалацията, установяване на траен мир, развитие на сътрудничество. И, разбира се, на първо място, смятам, че това са Турция и Русия", отбеляза Алиев.

По думите му Азербайджан на свой ред възнамерява да се върне на масата за преговори след завършването на фазата на бойните действия в Нагорни Карабах. "Когато завърши фазата на военно противопоставяне, естествено, ще се върнем на масата за преговори. Впрочем Азербайджан от самото начало на бойните действия е казвал, че не напускаме преговорния процес, разчитаме на политическото уреждане, но то трябва да е уреждане. Не можем още 30 години да седим и да чакаме кога върху Армения ще бъде оказано съответното въздействие", заяви Алиев.

Последвайте канала на

Novini.bg
654 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
TATKO BARBA

2020.10.08 | 01:39

1
АЗ ВИКАМ ДА СПИРАТЕ КОНФ-ИТЮРА, ДА НЕМА С КУБИНКАТА ЗАГРЯВАЩ, ПОД ОПАШКИТЕ !
ТАТКО БАРБА

2020.10.08 | 01:43

2
И ДА ВИ ИЗЛЕЗЕ КАФЯВИЯ МАРМАЛАД :)

Добави коментар

Водещи новини