Има опасност от катастрофален регионален конфликт в Близкия изток, предупреди ЮНИФИЛ

  • 13 октомври 2024 06:37

  • 702
  • 6
Има опасност от катастрофален регионален конфликт в Близкия изток, предупреди ЮНИФИЛ
© Getty Images, архив

Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) предупредиха за опасност от "катастрофален" регионален конфликт, на фона на сраженията между израелската армия и съюзниците на Иран - ливанската групировка "Хизбула" и палестинската "Хамас", предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3070

Най-малко 15 души загинаха вчера при израелски удари в три села на север и юг от Бейрут, извън крепостите на "Хизбула", съобщи снощи ливанското министерство на здравеопазването.

"Конфликтът между Хизбула и Израел не е просто конфликт между две държави. Много скоро той може да се превърне в регионален конфликт с катастрофални последици за всички", заяви говорителят на ЮНИФИЛ Андреа Тененти.

Енджи Касабие за войните по света: Тях: министри, премиери, шефове на партии - не ги жаля, просто искам хората да живеят

Войната в Газа, предизвикана от безпрецедентната атака на Хамас на израелска територия на 7 октомври 2023 г., и войната в Ливан бяха съпроводени от ескалация на отношенията между Израел и Иран, като израелските лидери заплашиха да отвърнат на иранската ракетна атака на 1 октомври.

След като отслаби "Хамас" в Газа, през септември Израел премести фронтовата линия на войната в Ливан с цел да държи "Хизбула" далеч от граничните райони и да спре ракетния ѝ обстрел, за да позволи на около 60 000 разселени жители да се завърнат в Северен Израел. Фронтът, открит през октомври 2023 г. от "Хизбула" срещу Израел в подкрепа на "Хамас", се превърна в открита война на 23 септември с началото на интензивните израелски бомбардировки на бастиони на "Хизбула" в Ливан, при които загина и лидерът на движението Хасан Насралла. На 30 септември израелската армия започва сухопътна офанзива в Южен Ливан, припомня АФП.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
702 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Мед ми капе на душата

2024.10.13 | 09:01

6
В смъртна схватка са чифута и чалмата :)
Сърбеца

2024.10.13 | 07:53

4
Убийте евреинът Натаняху и евреинът Зеленски и мирът е постигнат

2024.10.13 | 08:56

5
ЧИФУТИТЕ са най ГОЛЯМОТО ЗЛО на ЗЕМЯТА!!!

2024.10.13 | 07:15

1
ЧИФУТИНА Е ТУМОР, КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН ЗАВИНАГИ!
Сърбеца

2024.10.13 | 07:53

3
Точно така! До като има живи чифути на планетата няма да има мир и спокойствие! Чифута е ниско подобие на човек, паразит, враг на човечеството, известен с това, че винаги лъже, мами, известен с кръвосмешателство, болен извратен в кръвтта, подъл, лукав, нечистоплътен, хлъзгав и лицемерен! Евреинт предаде Христос, евреин стои зад всяка война случвала се в Европа включително и 2-те световни! Евреи стоят зад извратеното движение лгбт, евреинът трябва да бъде унищожен, това е паразит, противен и вреден за човека !
Мирослав Блажев

2024.10.13 | 07:43

2
Мирослав Блажев се казвам (Геят на Гейовете и битият арестант)и живея в град Севлиево на ул.Панайот Хитов 5.Аз съм потомствен ненормален ГЕЙ на 49 години и си търся млад гей, който да ме опъва яко и да се ожени за мен, защото аз съм жената в гей-връзките и защото аз съм жената в гей-връзките и защото аз съм импотентен дълъг маркуч. Майка ми Ирена Димитрова на 72години от гр. СЕВЛИЕВО, ми разреши да живея с гей.

Добави коментар

Водещи новини