-
13 октомври 2024 08:08
- 2528
- 9
Българското овче саламурено сирене става все по-търсено в Европа. А Франция иска български агнета за своя пазар. Това разбраха над 90 български фермери, които посетиха най-голямото животновъдно изложение на Стария континент, което се проведе преди седмица във Франция.
Веселина Найденова и съпругът ѝ вече 20 години гледат овце. Започват с 20 животни, а сега се грижат за над 800. Семейството беше част от българската делегация на животновъдното изложение във Франция, където разбират, че сме много назад – технологично, законодателно и като цяло – професионално.
„Там генетиката е на много високо ниво. Води се селекция, а в България се случва много по-трудно. Фермите са механизирани, модернизирани”, обясни Веселина.
За да е модернизирано овцевъдството във Франция, местните животновъди са направили нещо много просто – сдружили са се в кооперативи.
„България е на опашката в ЕС по сдружаване, а това единствената алтернатива за всички малки и средни животновъдни стопанства. Въпросът е, че ние нямаме законодателства. Във Франция дори една от големите банки е собственост на фермерски кооператив”, обясни Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.
Кооперативът във Франция решава най-големият проблем, който имат българските животновъди – бюрокрацията. Обсъдена и възможност за кръстосване на френски месодайни породи с български млекодайни овце, което би било полезно и за двете страни. А българската овца е харесана, защото дава от двете по много. Затова Франция иска наши агнета.
Ако започне износ на български агнета за Франция, то това би било потенциален проблем отчетоха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
От бранша се единни затова как най-добре да си партнират европейските с българските овцевъди – с млечни продукти, които били високо ценени. „Средната цена на млечни продукти в този регион беше над 20 евро. Над 80 процента от производството на такива сирена в България – от овче и козе мляко - е за износ. Голяма част от тях са за Западна Европа. Основният клиент на България за овче сирене е Германия. И то не трябва да е само емблема за износ, а да е емблема за България”, обясни Симеон Караколев – съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.
Последвайте канала на
Коментари 9
Добави2024.10.13 | 11:53
2024.10.13 | 09:09
2024.10.13 | 09:06
2024.10.13 | 08:51
2024.10.13 | 08:57
2024.10.13 | 08:38
2024.10.13 | 08:23
2024.10.13 | 08:25
Добави коментар
Водещи новини
ДНСК за инцидента в София: Строителството на халето е незаконно
17 ноември 202420:41
Рухна стена на строеж в София: работник загина, четирима са ранени
17 ноември 202419:17
Илхан Кючюк: Ще се борим за ДПС, няма да регистрираме друга партия
17 ноември 202419:13
Наталия Киселова: В момента няма сигнали този парламент да излъчи редовно правителство
17 ноември 202419:02
Димитър Аврамов: Политическото време на тези лидери изтича
17 ноември 202418:15
Ивелин Михайлов: "Исторически парк" е частно дружество, не съм длъжен да давам отчет за него
17 ноември 202418:26
Найден Тодоров: Ако излезе достоверна информация, че не си върша работата, ще напусна
17 ноември 202420:02
Близо 40 км е опашката от товарни автомобили на "Капитан Андреево"
17 ноември 202421:06
Меглена Плугчиева: Германия е най-много застрашена от Доналд Тръмп
17 ноември 202418:43
2024.10.13 | 16:16