Българското овче саламурено сирене е все по-търсено в Европа

  • 13 октомври 2024 08:08

  • 863
  • 7
Българското овче саламурено сирене е все по-търсено в Европа
© Нова телевизия

Българското овче саламурено сирене става все по-търсено в Европа. А Франция иска български агнета за своя пазар. Това разбраха над 90 български фермери, които посетиха най-голямото животновъдно изложение на Стария континент, което се проведе преди седмица във Франция.  

Веселина Найденова и съпругът ѝ вече 20 години гледат овце. Започват с 20 животни, а сега се грижат за над 800. Семейството беше част от българската делегация на животновъдното изложение във Франция, където разбират, че сме много назад – технологично, законодателно и като цяло – професионално.

„Там генетиката е на много високо ниво. Води се селекция, а в България се случва много по-трудно. Фермите са механизирани, модернизирани”, обясни Веселина.

Колко струва килограм автентичен смилянски боб?

За да е модернизирано овцевъдството във Франция, местните животновъди са направили нещо много просто – сдружили са се в кооперативи.

„България е на опашката в ЕС по сдружаване, а това единствената алтернатива за всички малки и средни животновъдни стопанства. Въпросът е, че ние нямаме законодателства. Във Франция дори една от големите банки е собственост на фермерски кооператив”, обясни Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Кооперативът във Франция решава най-големият проблем, който имат българските животновъди – бюрокрацията. Обсъдена и възможност за кръстосване на френски месодайни породи с български млекодайни овце, което би било полезно и за двете страни. А българската овца е харесана, защото дава от двете по много. Затова Франция иска наши агнета.

Изкупната цена на розовото масло намалява, насажденията - също

Ако започне износ на български агнета за Франция, то това би било потенциален проблем отчетоха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

От бранша се единни затова как най-добре да си партнират европейските с българските овцевъди – с млечни продукти, които били високо ценени. „Средната цена на млечни продукти в този регион беше над 20 евро. Над 80 процента от производството на такива сирена в България – от овче и козе мляко - е за износ. Голяма част от тях са за Западна Европа. Основният клиент на България за овче сирене е Германия. И то не трябва да е само емблема за износ, а да е емблема за България”, обясни Симеон Караколев – съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
863 7

Коментари 7

Добави коментар

2024.10.13 | 09:09

7
НО НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ДАВАЙТЕ ОНОВА С ПАЛМОВОТО МАСЛО С КОЕТО ТРОВИТЕ БЪЛГАРИТЕ А НА НАС ОСТАВЕТЕ ОНОВА ЕДИНСТВЕНО ОТ МЛЯКО. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ВСИЧКИ СТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ.

2024.10.13 | 09:06

6
ТКЗС = Трудово Кооперативно Земеделско Стопанство, Комунистите основават 1945 над 3600 кооператива, разрушени до основи през 1992 от националните предатели!

2024.10.13 | 08:51

4
ТЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ ГИ ТЪРСЯТ , АМА ПИТАЙТЕ МАНГАЛА ИВАН КОСТОВ И СЕДЕСАРСКИТЕ МАФИОТИ ЗАЩО УНИЩОЖИХА С ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ.
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР

2024.10.13 | 08:57

5
ПЛАНЪТ РАН-ЪТ на ЦРУ и СОРОШ ....ОЩЕ ОТ 1991 ГОДИНА !
Надежда дДойчева...

2024.10.13 | 08:38

3
Шизото МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ е ибан олигофрен, който дава жена си Розинка Костова да я пълнят със сперма и после и лиже миризливата п.утка.
Новини Бг

2024.10.13 | 08:23

1
!!! надежда доййчева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Брутална снимка. Гугъл. Новини Бг. Еталон за Грозотия.
ша та ибъ - К.А.Т.И.Л.А

2024.10.13 | 08:25

2
МАРИЧКОВ Е УБИЕЦ ...А ТИ СИ ТЕРОРИСТ МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО ОТ СЕВЛИЕВО...ОТВЛЕЧЕ АВТОБУСА С ПЪТНИЦИ...ИЗРОД..

Добави коментар

Водещи новини