Председателят на парламента на Азербайджан: България е стратегически партньор в много направления

share

Вашата визита подчертава стабилните парламентарни отношения, чието приятелство е подкрепено със споразумението за стратегическо партньорство. Това заяви председателят на Милли Меджлиса (азербайджанския парламент) проф. д-р Сахиба Гафарова по време на срещата си с българския председател Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация, предаде репортер на Novini. bg. 

Гафарова подчерта, че дипломатическите отношения между България и Азербайджан датират от 1992 г. "От тяхното създаване до ден днешен те са обект на разширяване и задълбочаване", каза още тя. 

От подписването на декларацията за стратегическо партньорство нашите стабилни отношения наистина се издигнаха на качествено ново ниво. Принос за тези задълбочени приятелски отношения имат и посолствата, дипломатически мисии. Тя отбеляза резултатната работа на Хюсейнов – посланик на Република Азербайджан в България, и Стоянов – посланик на Република България в Азербайджан, които съдействат за разширяването на нашите отношения, включително и парламентарно ниво, посочи Гафарова. 

По думите ѝ голяма заслуга за добрите ни отношения са и разменените посещения на най-високо равнище, които допринасят за двустранните ни отношения. Тя припомни посещението на президента Румен Радев в Азербайджан през 2023 г. 

Отношенията между Азербайджан и България са в много направления - икономическа, енергетика, хуманитарна, отбеляза Гафарова. 

Росен Желязков пред президента на Азербайджан: България може да увеличи възможностите за транзитни доставки на газ

Тя определи като изключително ползотворна срещата между председателят Росен Желязков и президента на Азербайджан Илхам Алиев. 

По време на визитата си Росен Желязков се разписа в почетната книга за официални гости на азербайджанския Милли Меджлис. 

Водещи новини

Още новини