Сушата застрашава производството на рапица в Австралия

  • 20 май 2024 15:28

  • 404
  • 2
Сушата застрашава производството на рапица в Австралия
© Pixabay

Сухото време в западната и южната част на Австралия заплашва да свие посевите, като производството на рапица вероятно ще намалее тази година, но се очаква обилните валежи в източните щати да увеличат общото производство на пшеница в страната, съобщава БТА, позовавайки се на анализатори.

Австралия е основен износител на селскостопански продукти поради огромната си територия и малкото население. Световните цени на пшеница и други зърнени култури се повишиха през последните седмици, тъй като перспективите за световното предлагане се затегнаха.

Повече от месец след началото на зимния сезон на засаждане, "това е приказка за две Австралии", каза Род Бейкър от "Австралийски прогнозисти на реколтата" (Australian Crop Forecasters) в Пърт.

Все по-малко земеделци в Добруджа отглеждат рапица

"В Куинсланд и по-голямата част от Нов Южен Уелс нещата изглеждат фантастични", посочи той, прогнозирайки повече посеви с пшеница и ечемик и по-добри добиви от миналата година.

Но фермерите в Западна и Южна Австралия се чувстват все по-тревожни, докато засаждат семена в суха земя.

"Дъждът през следващите няколко седмици ще бъде от решаващо значение за поникването на реколтата и за насърчаване на засаждането на останалата реколта", коментира Бейкър.

Сеитбата на рапица, която трябва да се сее рано, за да се постигнат максимални добиви, понася удари, тъй като някои фермери се ориентират към пшеница и ечемик, търпящи и по-късна сеитба, сочат анализатори.

Площите, засети с рапица в цялата страна, ще се свият с 6 на сто до 3,1 милиона хектара, като производството вероятно ще намалее с 5 на сто спрямо миналата година до 5,4 милиона метрични тона, каза Бейкър.

Площта с пшеница обаче трябва да нарасне с 1 на сто до 13,5 милиона хектара с увеличение на производството с 11 на сто до 29,3 милиона метрични тона, докато площта с ечемик се очаква да нарасне с 4 на сто до 4,5 милиона хектара, а продукцията да нарасне със 7 на сто до 11,2 милиона тона, допълни той.

Все още има време

Реколтите в Западна и Южна Австралия може да са най-ниските от години, ако сухото време продължи, посочи Стефан Майер, брокер на зърно в "СтоунЕКС" (StoneX) в Сидни.

"Западна Австралия, която обикновено произвежда около 10 милиона тона пшеница, е напът да събере около 4,5 милиона тона реколта. Южна Австралия, която трябва да произведе около 5,5 милиона тона, в момента изглежда, че ще произведе най-много 4 милиона тона", коментира той.

Но в миналото Австралия е виждала силно производство в години, които са започнали безводни.

Според Оле Хоу, директор на консултантските услуги в "ИКОН комодитис" (IKON Commodities) в Сидни, все още има време за дъжд. Той прогнозира реколта от пшеница от над 30 милиона тона и производство на рапица от 5,7 милиона тона.

Украйна изнася над 42 млн. тона зърнени култури

Австралийското метеорологично бюро прогнозира под средните валежи в Южна Австралия и средни валежи в Западна Австралия до края на юни, но по-влажни условията след това.

"Всичко това може да се промени много бързо. Виждали сме сезони, като 2011/12 в Западна Австралия, когато изглеждаше, че всичко е загубено, след което дъждовете през юли го превърнаха рекордно производство за онова време", каза Андрю Уайтлоу от земеделските консултанти "Епизод 3" (Episode 3) в Канбера.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
404 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:52

2
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­щ­­­и­­ ­­м­­­о­­м­­и­­­ч­­­е­­­т­а­­ ­в­­и­­­ ­­о­­ч­а­­к­­­в­­­а­­­т ­­­-­­ X­1­­­8­­.­­F­­­U­­­N

2024.05.20 | 18:37

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини