Армията на Уганда залови експерт по самоделни взривни устройства, част от бунтовническа организация, свързана с ИД

  • 20 май 2024 14:19

  • 226
  • 2
Армията на Уганда залови експерт по самоделни взривни устройства, част от бунтовническа организация, свързана с ИД
© Getty images (архив)

Военните в Уганда са заловили командир на бунтовническа група, свързана с терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), който е специалист по изработването на самоделни взривни устройства и бомби, използвани от групировката за извършване на смъртоносни нападения в миналото, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на армията.

Бунтовникът, който е гражданин на източната африканска страна, е бил заловен в джунглите на източната част на Демократична Република Конго (ДРК), където е базирана бунтовническата група "Съюзнически демократични сили", се казва в изявлението на армията - Народни сили за отбрана на Уганда.

По време на специализираната операция девет души, сред които и деца, бяха спасени от район в провинция Итури в източната част на ДРК, уточниха военните.

"Открити са множество материали за изработване на самоделни взривни устройства", се казва в съобщението.   

Бунтовническата организация "Съюзнически демократични сили" започва като въстание в Уганда, но от края на 90-те години на миналия век е базирана в Конго. В средата на 2019 г. тя се врича във вярност на ИД и е обвинена в убийството на стотици селяни при набези през последните години, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Полицията в Истанбул задържа 17 заподозрени за връзки с "Ислямска държава"

Последвайте канала на

Валери Зайцев
226 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:52

2
❤️ Г­­о­­­р­е­­­щ­­и­ ­­­м­­о­м­­­и­­­ч­­е­т­­а­ ­­в­и­­­ ­­­о­­ч­­а­­к­в­а­­­т ­­­-­ X­­1­8­­­.­­­F­­­U­­­N

2024.05.20 | 18:42

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини