"Искаме природа и чист въздух, а не мини и отрова": децата на Божурище казаха "НЕ" на златодобива с акция по засаждане на дръвчета

  • 20 май 2024 14:47

  • 458
  • 3
"Искаме природа и чист въздух, а не мини и отрова": децата на Божурище казаха "НЕ" на златодобива с акция по засаждане на дръвчета
© Боряна Анева

"Искаме природа и чист въздух, а не мини и отрова" - под това мото премина акцията по залесяване на местността Златуша.

Събитието беше организирано от клуба по джудо, самбо, сумо, таекуондо и футбол в град Божурище. 

Целта на събитието беше да покаже исканията на жителите в околността за чист въздух и чиста природа в Божурище и региона и тяхното желание да се противопоставят на инвеститорските намерения за златодобив в района.

"Много доброволци и активни граждани, спортисти, засадихме фиданки бял бор в част от проучвателната площ Златуша, където има "апетити" да се случи някой ден мина за добив на злато и други метални полезни изкопаеми. С това начинание, мирно, но категорично заявяваме, че не желаем мини на територията на нашата община", беше категорична една от организаторките на акцията по залесяването Горица Кръстанова.

Опасност от отравяне на водите и почвата: жителите на Божурище срещу планиран добив на злато в района

"Заедно ще успеем да се преборим общината ни да остане такава, каквато е - чиста, с прекрасна природа и непокътната от подобни намерения за извличане на полезни изкопаеми, злато и производни!", каза по време на акцията кметът на Божурище г-н Георги Димов, който също взе участие в залесяването.

С поредица от събития жителите на община Божурище искат да дадат гласност и за организирания РЕФЕРЕНДУМ на 9 ЮНИ 2024г. в общината, който ще даде възможност гражданите да се противопоставят на плановете на златодобив.

До организирането на Референдум се стигна, след като златодобивна компания получава разрешение за проучвателни сондажи и търсене на метални полезни изкопаеми на площ от 194.3 кв. км. до София.  Вследствие на тези проучвания, компанията би регистрирала търговско откритие и би имала право на концесия и разкриване на 12 работни площадки/рудника/мини, 3 от които са приоритетни, а 2 от тях се намират на територията на Община Божурище. Засегнатите от този проект общини са: Божурище, Столична община/район „Банкя“, Сливница, Брезник, Перник, Драгоман, Костинброд, както и цяла София.

За краткия срок от 2 месеца се сформираха местни сдружения, инициативни комитети, които съвместно с активни граждани, местна власт и бизнес работят денонощно по предотвратяването на тази екологична и здравна катастрофа, която е надвиснала над всички ни. На територията на община Божурище се проведоха серия от информационни срещи, които запознаха местното население с трайните и необратими последици върху тяхното здраве и това на  поколенията след тях.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
458 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Лилипутин

2024.06.16 | 17:07

3
Росите са викингско племе прокудено от викингите. За това племе викингите казват,че не са раждани,а са из с рани-толкова гнусни и нагли били. Росите са били наричани от българите-людоеди. България се е простирала от Белград до Китай. Конфуций е написал"Аз съм ученик на българите". С поголовна сеч росите избиват българите и заграбват земите ѝ. Амереканските и английските тъпанари са виновни да осмърдява роската смрад човечеството. Също и японските глупаци,които и "подариха"милион и половина армия от българските колонии за борба срещу Паулос.Америка въоръжава росите да воюват срещу хитлерюген-10-12годишни деца,за да си закачат парцалите по райхстага. Сега росите ще прелъжат китайците и...все такааа...до края на москваааа... Амин дай Боже...СЕСЕСЕРЕ СЕ ИЗ С РА-ОТИДЕ ПО КАНАЛЕН РЕД,СЛЕДВАН ОТ РОСКАТА П Е ДЕ РАЦИ Я В СЪЩАТА КАНАЛИЗАЦИЯ.

2024.05.25 | 05:27

2
❤️ Г­­­о­­­р­е­щ­­и­­­ ­­м­о­­м­и­ч­­е­­т­­а­­ ­­в­­и­ ­­­о­­ч­­­а­­к­­­в­­­а­­­т ­­­-­­ X­1­­­8­.­­F­­U­N

2024.05.20 | 18:41

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини