Китай порица Литва за откриването на търговско представителство в Тайван

pixabay
share

Китай порица Литва, след като тя обяви, че скоро ще открие свое търговско представителство в Тайван, съобщава БТА.

Това показва все по-дълбоките разногласия между Пекин и балтийската страна, член на ЕС.

Китай предупреди Тайван, че независимост "означава война"

Говорителка на министерството на икономиката на Литва съобщи, че търговското представителство ще бъде отворено "до края на годината, в рамките на усилията за стимулиране и диверсифициране на икономическата дипломация в Азия". В отговор китайското министерство на външните работи напомни, че "се противопоставя твърдо" на практиката на откриване на официални институции в Тайван.

"Призоваваме Литва да спазва принципа за единен Китай и да се придържа стриктно към ангажиментите за установяването на дипломатически отношения", заяви говорителят на ведомството Ван Вънбин.

Китай смята Тайван за своя територия и е обещал да го постави някой ден под свой контрол. Литва, съюзничка на САЩ на източния фланг на НАТО, не поддържа официални дипломатически отношения с Тайван. Отношенията ѝ с Китай се влошиха през последните години поради разногласия за правата на човека и търговията. Литовското контраразузнаване предупреди в годишния си доклад, публикуван днес, че Китай се опитва "да получи достъп до критично важна инфраструктура", свързана с новите технологии и транспорта.

Миналия месец балтийската страна забрани използването на произведени от китайска компания уреди, свързани със сигурността на летищата, като се позова на причини, свързани с националната сигурност. Освен това Литва ограничи участието си в групата "17+1".

През февруари страната изпрати само транспортния си министър на срещата на високо равнище на този формат, която се проведе под председателството на китайския президент Си Цзинпин.

Водещи новини

Още новини