Тайван рекламира „ананаси на свободата“ след забраната им в Китай

  • 02 март 2021 14:06

  • 333
  • 1
Тайван рекламира „ананаси на свободата“ след забраната им в Китай
© Pixabay

Тайванските ананаси станаха поредната жертва на влошаващите се отношения между Тайпе и Пекин, след като китайските власти внезапно забраниха вноса на плода, пише в. „Гардиън“.

Забраната, която влезе в сила в понеделник и няма краен срок, бе обявена от китайските митници в петък. От митническата служба заявиха, че в последните пратки са открити вредители.

Тайванското правителство отхвърли това твърдение и обвини Пекин във вземане на „неприемливо“ едностранно решение. Тайван също така призова гражданите си и съюзниците си по света да ядат „ананаси на свободата“ в подкрепа на местната индустрия, предаде БНР.

В Хонконг бе подновено съдебното изслушване по обвинения срещу 47 активисти

Ходът е по подобие на австралийска инициатива в подкрепа на производители на вино, след като миналата година Пекин наложи мита за вноса.

Пекин и по-рано е задействал търговски санкции при международни спорове, а отношенията му с Тайван са изключително влошени. Китай смята тайванската територия за своя и е заплашвал да си я върне, ако трябва със сила. Ананасите са около 40% от износа на плодове на острова, от тях 90% са за Китай. 

Последвайте канала на

Novini.bg
333 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Preciousa17

2021.04.10 | 03:57

1
­В­­и­ж­т­е­­­ ­­­м­­­о­­я­­т­а­­ ­­т­­­и­й­н­­ ­п­­у­т­­­к­­а­ ­-­­­ ­­W­W­­W­.­­­B­­­G­­­1­7­.­­C­­­L­­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини