Депутатите оставиха в сила алтернативния данък за бране на гъби и билки, 0% ДДС на хляба до края на годината

  • 30 април 2024 17:23

  • 1345
  • 0
Депутатите оставиха в сила алтернативния данък за бране на гъби и билки, 0% ДДС на хляба до края на годината
© Булфото

Народното събрание проведе извънредно заседание днес. В дневния ред на депутатите залегнаха четири точки. Първа точка бе второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта. 

След това бяха предвидени второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица и второ гласуване на Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS).  

В началото на заседанието в процедура по начина на водене Явор Божанков от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" поиска в дневния ред да бъде включена декларация във връзка с това, че на територията на страни членки се извършват диверсионни действия, зад които по думите му стои руската страна.

Депутатите гласуваха още размяна на точките в дневния ред. Като първа точка парламентът разгледа на второ гласуване промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с които се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения. Законопроектът е внесен от Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на (ДПС) и Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по (ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДС). Втора точка остана второто четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта, внесен от Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по (ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДС) и Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на (ДПС).

Заседанието продължи с деклрации от името на парламентарни групи. 

Бюджетната комисия отмени алтернативния данък за гъбарите

Изненадващо второто четене на промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица не получи подкрепа. Промените бяха одобрени по-рано на заседанието на бюджетна комисия. Това означава, че въведеният от началото на тази година алтернативен данък за събиращите гъби, горски плодове и трюфели остава в сила. Срещу отмяната на данъка тази сутрин пред сградата на НС протестираха гъбари и билкари, а в пленарната залата бившият финансов министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на защити нуждата от оставането на данъка. Същевременно не се прие и удължаването на нулевата ставка на ДДС върху брашното и хляба до края на годината. Сега законът предвижда тя да се върне на нивото от 20% от 1 юли. 

Народното събрание преразгледа спешно приетото час по-рано решение нулевото ДДС за хляба да не бъде удължавано от юли. Депутатите все пак решиха да удължат нулевата ставка до края на годината, както беше прието от бюджетната комисия тази сутрин. Корекцията първоначално беше включена в Преходни и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение и допълнение на Закона върху доходите на физическите лица, който обаче бе отхвърлен.  

Бюджетна комисия удължи нулевата ставка за хляба и брашното

Председателят на бюджетна комисия Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на обяви, че в парламента има консенсус да бъде приета поправката. Нулевата ставка по ДДС за хляба трябваше да изтече в края на месец юни. Тя обаче мина чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта и в крайна сметка ще продължи от 1 юли до края на годината. 

Заложен е и предвиденият таван на надценката от 15%, която търговците ще могат да слагат на хлебните изделия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1345 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини