Министър Запрянов: Не се обмисля връщане на наборната служба

  • 30 април 2024 15:29

  • 957
  • 2
Министър Запрянов: Не се обмисля връщане на наборната служба
© Булфото (архив)

Министерството на отбраната предприема комплексен подход за преодоляване на проблема с некомплекта във въоръжените сили.

Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър в отговор на въпрос на журналисти след видеоконферентната връзка с националните командири на българските контингенти, които участват в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак днес, 30 април. По думите на министъра – модернизацията на техниката и въоръжението, социалният пакет, повишаването на заплащането на военнослужещите, издигането на авторитета на военната професия са мерки, които се очаква да доведат до по-голям интерес към служба във Въоръжените сили на Република България. 

Министър Запрянов ще поздрави военните контингенти зад граница за 6 май

„Приетото от Народното събрание решение за актуализиране на заплатите на военнослужещите от 1 януари 2025 г. е само един инструмент, но много важен“, подчерта той и допълни: „Възнагражденията трябва да съответстват на тежестта на службата, която нашите военнослужещи носят“. Диференцирането на заплащането за някои особено дефицитни категории професии, които са изключително важни и за бизнеса, ще направи професията на военнослужещия по-конкурентна на пазара на труда, посочи той. „Аз съм много горд, че най-после армията се възприе като национална институция и много рядко едно решение в Народното събрание се гласува с абсолютно мнозинство. Това ме обнадеждава и ни задължава да продължим да носим службата, да издигаме способностите за отбрана на страната и да се грижим за българските граждани в изпълнение на третата мисия“, каза министър Запрянов.

В отговор на въпрос той посочи, че не се обмисля връщане на наборната служба. За попълването на резерва също се предприемат комплексни мерки, но ако те не сработят, може да се въведе задължителното изискване някои категории държавни служители да имат военна подготовка. Това засяга служители в структури от системата на националната сигурност, МВР, правосъдната система и други.

По отношение на кампанията за прием във висшите военни училища, която тече в момента, министърът на отбраната посочи, че тази година се очаква повече окомплектоване на вакантните места. „Младите хора трябва да знаят, че в армията, встъпвайки в служба като войници, сержанти и офицери имат бъдеще и успешна кариера“, посочи той.

Във връзка с проектите за модернизация министър Запрянов посочи, че страната ни е в уникална ситуация: предвид членството ни в НАТО и ЕС, може да придобием техника с всякакво ниво на секретност. „За България няма ембарго на закупуване на модерна, най-съвременна техника. Стига да имаме средства, ние сме в състояние да доставяме най-модерните и най-мощни системи“, посочи той.

В отговор на журналистически въпрос за подготовката на Трета авиобаза за приемането на новите самолети F-16 Block 70, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че към края на август ще бъдат сертифицирани ключови обекти от инфраструктурата във формированието с намерението те да бъдат допълнително надградени с необходимите системи. „Те трябва да имат определена степен на завършеност, за да може да започне оборудването им. Ако фокусираме усилията си върху тези няколко обекта, приемането на самолетите ще бъде възможно“, подчерта началникът на отбраната. Продължават усилията и към друга група обекти, които осигуряват поддръжката на самолетите, към която също има големи изисквания, на които инфраструктурата и съоръженията трябва да отговарят. Тези обекти трябва да бъдат завършени до март-април 2025 г.

Адмирал Ефтимов отбеляза, че процесът по реконструкция и модернизация на инфраструктурата в авиобазата е много мащабен. „Той не касае само приемането, поддържането и обслужването на самолетите, а и цялостния живот в базата – комунално-битовите условия, пожарното осигуряване и други обекти. За да могат нашите военнослужещи, летци и техници да служат в условия, подходящи както за техниката, която придобиват, така и за времето, в което живеем“, заключи началникът на отбраната.

„Предстоят много сериозни проекти по инфраструктурното изграждане на въоръжените сили“, посочи министър Запрянов и подчерта, че инфраструктурата е част от оперативните способности, съобщиха от пресцентъра на МО.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
957 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:33

2
❤️ Г­­о­­р­­­е­щ­и­ ­­м­­­о­­­м­и­­­ч­­­е­т­­а­ ­­в­­и­­­ ­о­­­ч­­а­­­к­в­­­а­т ­­-­­ X­­­1­8­­.­­­F­­U­­N

2024.04.30 | 16:02

1
насе, издухай си носа, баба!

Добави коментар

Водещи новини