Учен скочи на антирасисти

Getty (архив)
share

Остри думи към антирасисти отправи египетски археолог.

"Оставете пирамидите в нашата страна на мира!", това е заявил изследователят на миналото от Кайро Захи Хавас, цитиран от израелската редакция на нюзру. С тези думи ученият е отворил на призивите на британски антирасисти за събарянето на гробниците на фараоните (издигнати между ХХVI и ХХIII век преди новата ера). Според тях паметниците са били изградени с робски труд.

Британци: Египетските пирамиди трябва да бъдат разрушени

"За създаването на такива мащабни комплекси са необходими творчество и умения, каквито имат само добре платени специалисти",  е казал Хавас.

Ученият е повторил своята теза, че в района на пирамидите са били открити относително богати погребения.

"Това означава че покойниците са били наемни работници, получаващи възнаграждения за труда си, а не безправни хора, купувани и продавани като стока. Починалите роби в Древен Египет са били оставяни без последен дом", е посочил още специалистът.

Както вече писахме, призивът за изтриването на пирамидите от лицето на земята е бил отправен след като протестиращите в британския град Бристъл са разрушили статуята на живелия през ХVII век търговец на роби Едуард Колстън.

Протест срещу расизма: Демонстранти събориха статуя на търговец на роби в Бристъл

Паметникът на предприемача е бил издигнат, защото той е оставил голяма част от богатството си за облагородяването на пристанището в Югозападна Англия.

Водещи новини

Още новини