Пакистан обвини Афганистан за нападението, при което загинаха китайски инженери

  • 07 май 2024 22:20

  • 1820
  • 0
Пакистан обвини Афганистан за нападението, при което загинаха китайски инженери
© Gettyimages

Пакистанската армия заяви днес, че самоубийственият бомбен атентат, при който през март бяха убити петима китайски инженери, е планирано в съседен Афганистан и че извършителят също е бил афганистански гражданин, съобщи БТА. 

"Цялото нападение е било планирано в Афганистан, използваният автомобил също е подготвен в Афганистан, а извършителят е афганистанец", каза говорителят на пакистанската армия генерал Ахмед Шариф по време на пресконференция в Исламабад. 

Управляваното от талибаните правителство на Афганистан не е отговорило на обвинението. 

Атентатор самоубиец се вряза в конвой в Пакистан

По-рано Кабул заяви, че увеличаващото се насилие в Пакистан е вътрешен въпрос за страната и отказа да позволи на нейни бойци да ползват територията на Афганистан. Талибаните искат да установят икономически връзки с Китай, първата страна, която официално назначи свой пратеник в Кабул под управлението на талибаните. Те също казаха, че искат да се присъединят към китайската инициатива "Един пояс, един път", както и към Китайско-пакистанския икономически коридор. 

Шариф съобщи, че са били арестувани четирима основни заподозрени във връзка с атаката срещу китайските инженери и добави, че сигурността на всички китайски граждани в Пакистан, хиляди от които работят по проекти, свързани с Китайско-пакистанския икономически коридор и други проекти за развитие, е основен приоритет за институциите, които се грижат за безопасността в страната.

Говорителят заяви, че нападението, при което бяха убити китайските инженери, работещи по най-големия пакистански язовир "Дасу", е опит да се навреди на приятелството между Пакистан и Китай. 

През последните месеци отношенията между Пакистан и Афганистан се влошиха, като Исламад казва, че управлението на талибаните в Кабул не прави достатъчно, за да спре радикалните групировки, които извършват нападения срещу Пакистан.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1820 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини