Бонев за разпорежданията на СДВР за движението в центъра на София: Абсолютно малоумие, МВР прави ПР кампания на ГЕРБ

Булфото (архив)
share

МВР се намесва безпрецедентно в политическия процес при управланието на една община. Това не се е случвало никога досега. На фона на гонки с пияни шофьори, на хаоса с паркирането, на паркирането в бус ленти, на паркиране върху тротоари и велоалеи, СДВР от няколко месеца е в активна ПР кампания за няколко колчета и велоалеи по булеварди в София. Вчера СДВР пропуснаха да кажат, че едно от разпорежданията, които са дали, е да заградим велоалеята и бус лентата с плътна строителна ограда. Това са разпоредили капацитетите от СДВР. 

Това каза на брифинг в общинския съвет в София председателят на групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София) Борис Бонев. 

"Днес в полунощ изтича крайният срок по техните разпореждания и министър Калин Стоянов и шефът на СДВР ще правят инспекция на бул. "Патриарх Евтимий". Това е ПР акция в подкрепа на ГЕРБ. Никога няма да подкрепя да се изхарчат общински средтва, за да се постави плътна строителна ограда. Намирам това за абсолютно малоумие. Не мога да приема, че СДВР с колчета и велоалеи, а не с истинска работа - пътната безопасност. Г-н Калин Стоянов, откакто е в сила новата организация за движение по бул. "Витоша" дрифтинги няма и движението е по-спокойно, няма проблеми. Ето това трябва да гледате, а не да се заяждате политически. Трябва да се занимавате защо служителите на МВР продължават да паркират безплатно в Синя и Зелена зона. Това трябва да проверявате, а не колчета и велоалеи", категоричен бе Бонев.   

СДВР изпрати писмо до кмета заради новата маркировка в центъра на София

На брифинга стана ясно още, че групата на ПП-ДБ-СС е внесла предложения за обявяване на конкурси за избор на нови управителни органи на 6 общински дружества. Това са „Топлофикация – София ЕАД“, „Центърът за градска мобилност“, „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“, „Метрополитен“ и „Софинвест“.

Зам.-председателят на СОС Бойко Димитров заяви, че докладите са напълно съобразени с нормативната уредба. „На първо място правим много по-прозрачна процедурата, защото всички бизнес програми на кандидатите ще бъдат публикувани, а устните събеседвания с тях ще бъдат публично излъчвани, за да може всеки гражданин да се запознае с визията на кандидатите, да изслуша техните отговори на зададените им въпроси и да знае на каква основа са поставени оценките от комисията по избор. За първи път много ясно е разписана методиката, по която ще бъдат оценявани кандидатите за управители на общинските дружества, както и са създадени допълнителни условия за максимална конкурентност между отделните претенденти. Срокът за кандидатстване ще бъде минимум 30 дни, а не 14 както е практикувано досега. Това предполага по-задълбочена подготовка и повече кандидати.“, допълни Димитров.

 Борис Бонев коментира, че общинските дружества управляват икономика за близо 3 млрд. лева, а мандатите на настоящите ръководства отдавна е изтекъл. „Тяхната работа има отношение към ежедневието на всеки един от нас – от качването ни в трамвая до използването на топла вода. Начинът, по който техните ръководства бяха избирани през годините досега беше всичко друго, но е и прозрачен. Фокусът при избор вместо върху най-добрите, беше само върху „нашите хора“.“, заяви Бонев.

От следващата седмица, съветниците от ПП-ДБ-СС започват разговори с останалите политически групи в градския парламент, за да бъдат подкрепени новите критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества.

Водещи новини

Още новини