Денков от Монтана: Местните велможи са оказвали неправомерен натиск върху кандидати на "Продължаваме промяната"

Булфото, архив
share

Това, заради което посетих офиса на „Продължаваме промяната“ мога да формулирам в две прости причини. Първо: както знаете, правителството има специална грижа за Северна България. Един цялостен пакет от финансиране на пътната мрежа вече е налице. Той е подготвен и тази година строежите, които вървят, ще се интензифицират и ще започнат новите, свързани с Русе – Велико Търново и надолу към Турция и Гърция. Започва и проектирането на пътя, свързан с Монтана, през прохода „Петрохан“. Това каза пред журналисти премиерът акад. Николай Денков.

„Втората причина, поради която съм тук, са сигнали, които получавам от областни структури от различни места в България, включително Монтана, за това, че има оказван неправомерен натиск на хора, които са участвали в изборите като кандидати за кметове, преди това като кандидати за народни представители на ПП, от страна на местните велможи ще ги нарека. Има сигнали от Вършец, Лом и други места. Този тип поведение не е приемливо и това ще бъде вдигнато на политическо ниво като тема, която да търси решение“, добави той.

„Всички политици сме длъжници на Северозападна България, тепърва ще говорим за демография, образование, здравеопазване и социална политика“, каза още Денков.

"Човекът от Министерството на отбраната, който е направил грешка си я призна и подаде оставка. Не е работа на министър Тагарев да изпраща покани. Политическата атака към министър Тагарев няма нищо общо с грешката, която е направил той. Жалко е, когато целият разговор в даден сектор се концентира около скандалите. Не може някакви покани да бъдат сложени на везната и да тежат повече от това, което министърът е свършил като реална дейност за развитието на българската армия", коментира още министър-председателят. 

Премиерът Денков в Монтана: Правителството ще продължи целенасочената си подкрепа за бебетата и децата

Припомняме, че на Богоявление - 6 януари, се проведе водосвет, организиран от Минситерството на отбраната, като много от народните представители не получиха официални покани за събитието. Това предизвика остра реакция първо от страна на председателя на Народното събрание - Росен Желязков, а след това и на други политически лидери.

"Министърът на транспорта също често е атакуван. Проверил съм дали изпълнява програмата си, изпълнил я е. Важно е да гледаме всеки какво е свършил по същество“, каза още Денков. 

„Смяна на министри ще има, само ако аз или бъдещият премиер Габриел сме съгласни, че човекът трябва да бъде сменен, защото не се е справил с работата си. Това е договорката”, обясни премиерът по повод спекулациите за предстоящи рокади при ротацията на министър-председателите. 

Премиерът заяви още, че президентът Румен Радев е заинтересована страна от промените в Конституцията и освен това е злоупотребил с нея, докато страната се управляваше от служебни правителства. Според него само Конституционният съд може да каже дали промените са противоконституционни. "Първо, трябва ясно да кажем, че президентът е заинтересована страна заради промените, свързани със служебните правителства. Няма как президентът, който е злоупотребил с това право, да бъде балансиран някакъв съдник на това, което е направено като промени. Единственият съдник е Конституционният съд", уточни той.

Румен Радев сезира КС за промените в Конституцията

"Ограничават му се права, с които беше злоупотребено", добави той по адрес на Румен Радев. 

Беше необходима промяна по отношение на статута на служебните правителства, които се оказаха без парламентарен контрол в дълги периоди от време, категоричен е Николай Денков. 

Водещи новини

Още новини