Над 4 метра сняг за разчистване от зимата има по най-красивото шосе в Румъния

  • 09 май 2024 17:32

  • 4997
  • 2
Над 4 метра сняг за разчистване от зимата има по най-красивото шосе в Румъния
© Pixabay

Над четири метра сняг ще трябва да разчистят служителите от дирекцията за поддръжка на пътищата, за да отворят за движение Трансфъгърашкото шосе, известно като най-красивия път в Румъния, съобщава агенция Аджерпрес. 

Трансфъгърашкото шосе е построено по заповед на Николае Чаушеску в периода 1970 – 1974 г. за военни нужди. Днес то се смята за едно от най-красивите в света и е забележителност на Румъния. Трансфъгъръшан свързва историческите области Трансилвания и Влашко през Фъгърашките планини – най-високата част на Южните Карпати. Пътят е асфалтиран и е с дължина 90 км. Има ранг на национален път и е вторият по надморска височина асфалтиран път в Румъния след Трансалпина. През 2009 г. телевизионното предаване за автомобили „Топ Гиър“ тества по Трансфъгърашан спортни автомобили и обяви шосето за перфектно трасе за каране на спортни коли. 

Половин метър сняг във високите части на Италия, обмислят да отворят оново ски пистите

„Сняг от над 4 метра на Трансфъгърашан. Сега започва трудното! Достигнахме най-трудния участък за разчистване от сняг, където има опасност от лавини и дебел слой набит и замръзнал сняг“, се посочва в публикация на Регионалната дирекция за поддръжка на пътища и мостове в Брашов.

Очаква се пътят да бъде отворен за движение на 1 юли. Засега до езерото Бъля на 2040 м надморска височина може да се достигне само с лифт.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4997 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Николай Стоименов

2024.05.10 | 07:00

2
Построено по времето на социализма когато не се строеше "нищо " нали така соросоиди

2024.05.09 | 18:00

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини