Водещите новини! Столична община с ключова информация за изборите. Изкуственият интелект съживява мъртви хора (и още…)

  • 09 май 2024 19:08

  • 965
  • 10
Водещите новини! Столична община с ключова информация за изборите. Изкуственият интелект съживява мъртви хора (и още…)
© Getty Images/Pixabay/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 9 май   

 

Йосиф Сталин, 1943 г. – на вечеря с лидерите на Съюзниците в Техеран: „САЩ са страната на машините. Без помощта на тези машини, чрез Ленд-Лийз, ще загубим войната“.

Никита Хрушчов (лидер на СССР 1953-1964 г.) се съгласява с това изказване на Сталин. В мемоарите си пише за това как Сталин е подчертал важността на Ленд-Лийза: Той ясно заяви, че ако Съединените щати не ни бяха помогнали, нямаше да спечелим войната.

Дори Сталин е признал, че без помощ от САЩ никога нямаше да спечелят Втората световна (която СССР започнаха заедно с Хитлер)

***


От днес на уеб страницата на Столична община ще можете да откриете актуална информация, свързана с предстоящите избори за Европейски парламент и Народно събрание, които ще се проведат на 9 юни 2024 година, съобщиха от пресцентъра на СО.

Сайтът на СО с ключова информация за изборите 2 в 1

***


Отново сме на избори и виновни за това сме най-малко ГЕРБ. Това заяви в публикация във фейсбук профила си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Отиваме на избори заради ПП-ДБ и тяхната обсесия за власт, за постове, за държавни привилегии, а зад всичко това виждаме как все по-релефно изпъкват гигантски скандали, свързани с корупция, с контрабанда, с измами и т.н.

Борисов: На избори сме заради ПП-ДБ и тяхната обсесия за власт, ГЕРБ сме най-малко виновни

***


Кметът на града е наредил слагането на руското знаме. Общинският съветник, художникът Николай Табаков, на два пъти го свалил.

По нареждане на кмета на града Първан Дангов (БСП) обаче то е поставено отново. Това разказа Табаков пред БНР.

„Не виждам нищо лошо в това, руското знаме да бъде пред Общината в днешния ден", каза Дангов пред БТА и допълни, че ние не сме преустановили отношенията си с Руската федерация.

Скандал с руското знаме пред Общината в Дупница

***


Пред паметника на Альоша, редом с българския трибагреник, се виждаха руски знамена, портрети от Безсмъртния полк, георгиевски лентички и портрети на Путин и Сталин.

Слово произнесе руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която беше придружавана от почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов. Посрещнаха я с песента "Свещенная война".

 Десетки русофили я приветстваха с думите "С праздником".

Вижте как посрещнаха Митрофанова на паметника на Альоша в Пловдив

***


Кметът на София Васил Терзиев защити решението за новата организация на движение в центъра на София.

Няколко дни в района на бул. „Фритьоф Нансен" и бул. „Патриарх Евтимий" има протести заради изграждане на велоалея. Живеещите са недоволни от премахването на част от паркоместата.

Заради решението Европейският център за транспортни политики даде на съд Столична община.

Васил Терзиев защити изграждането на велоалея в центъра на София

***


На 88-годишна възраст на 8 май е починала първата българка, донесла медал на страната ни от световно първенство по художествена гимнастика – Юлия Трашлиева.

Тъжната вест съобщиха от родната федерация.

IN MEMORIAM

С прискърбие Ви съобщаваме, че вчера на 88-годишна възраст, почина Юлия Трашлиева!

Почина легендарна българка, останала завинаги в историята

***


52-годишна бургазлийка от ж.к.“Възраждане" е опитала да се самоубие и в продължение на часове е била разубеждавана от пожарникари, полицаи и специалисти от Института по психология на МВР, съобщава iskra.bg.

Сайтът публикува и снимки, които показват, че жената буквално е висяла на едната си ръка от терасата на четвъртия етаж на кооперация на ул. „Г.С.Раковски". Става въпрос за самотна майка на едно дете, която не била регистрирана в психодиспансера.

Драма в Бургас: Самотна майка опита да се самоубие, увисна на една ръка от балкона

***


Все по-често изкуственият интелект се използва за съживяване на мъртви хора, но експерти в етиката алармират, че няма никакви регулации. Според тях т.нар. „мъртви ботове" могат да доведат до сериозна психологическа травма на своите създатели и потребители, пише британският „Гардиън".

Подобни услуги, които технически вече са възможни, биха позволили на потребителите да качват свои разговори с мъртви роднини, а ИИ да ги възпроизведе под формата на чатбот. Такъв тип услуги могат да се рекламират и на терминално болни родители, които искат да оставят нещо за децата си след смъртта си. Или пък да се продава на здрави хора, които просто искат да направят каталог на живота си, който да превърнат в интерактивно наследство, посочват от университета в Кеймбридж.

При всички случаи експертите са категорични, че безскрупулни компании и бизнес практики могат да доведат до продължителна психологическа вреда и фундаментално незачитане на правата на починалите.

Изкуственият интелект съживява мъртви хора

***


Социалната мрежа TikTok ще започне да обозначава съдържание, създадено чрез изкуствен интелект, когато то се качва от определени платформи, предаде Асошиейтед прес. 

Компанията посочи, че това е част от усилията ѝ за борба с дезинформацията, разпространявана в социалната медия.

"ТикТок" започва да означава съдържание, създадено чрез изкуствен интелект

***


Руски бомбардировки по-рано тази седмица са нанесли значителни щети на две водноелектрически централи в Украйна и те вече не работят съобщи днес държавна енергийна компания „Укренерго“, цитирана от Ройтерс.

Руски бомбардировки извадиха от строя две украински водноелектрически централи

***


Пътнически самолет се приземи "по корем" на летището в Алания, след като една от гумите на предния му колесник се пръсна при кацането, съобщава електронното издание на в. „Хюриет", цитирани от БТА. 

Това е втори подобен инцидент на летище в Турция за последните два дни, отбелязват турски медии. Вчера товарен самолет се приземи аварийно на летище „Истанбул", след като колесникът му не се е отворил при захода за приземяване.

Втори случай: Пътнически самолет се приземи "по корем" в Турция

***


Компанията за мозъчни чипове на Илън Мъск съобщи, че първият им имплант е повреден. 

„Невралинк“ имплантира чип в мозъка на 29-годишния пациент Нолан Арбау през януари. Той е проектиран да помогне на пациенти с парализа да контролират външна технология, използвайки само ума си, съобщава New York Post.

Нолан Арбау е парализиран от раменете надолу след инцидент по време на гмуркане преди осем години. Той участва в шестгодишното изпитание на „Невралинк“ за тестване на безопасността на чипа.

Първият имплантиран мозъчен чип се бъгна

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
965 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2024.05.09 | 23:05

10
СЛАВА НА РУСКАТА АРМИЯ!

2024.05.09 | 22:50

8
Съветската армия ни освобождава от нацистите и скоро пак ще ни освободи! долу краварите! Слава на братска Русия!

2024.05.09 | 22:52

9
С ДЕН ПОБЕДЪЙ!

2024.05.09 | 22:47

7
СЛАВА НА РУСКАТА АРМИЯ! СЛАВА НА БРАТУШКИТЕ! С ДЕН ПОБЕДЪЙ!

2024.05.09 | 19:59

6
Велик празник!Бог да пази Русия!

2024.05.09 | 19:26

5
С Днём Победы!

2024.05.09 | 19:25

4
Честит Ден на Победата !

2024.05.09 | 19:24

1
СЛАВА НА БРАТУШКИТЕ!

2024.05.09 | 19:25

3
Ден на Победата !

2024.05.09 | 19:24

2
Съветската армия ни освобождава от нацистите и скоро пак ще ни освободи! долу краварите! Слава на братска Русия!

Добави коментар

Водещи новини