Станишев: Премиерът да подава оставка, ако не може да управлява

share

Не подценявам ГЕРБ като боеспособна изборна машина, заяви пред журналисти в Стара Загора лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Ако управляващите имат капка разум и отговорност пред държавата, би трябвало да възстановят диалога и да започне нормално обсъждане на мерките, които са необходими. Ние като опозиция сме направили нашите алтернативни предложения и за приходната, и за разходната част на бюджета за второ четене", добави той на среща със симпатизанти.

Той добави още, че не е лесно да се управлява държавата и ако премиерът Бойко Борисов не може да се справи, да си подаде оставката. „Няма защо г-н Бойко Борисов да ни плаши с това, че ще си хвърли оставката. Ако не може да носи бремето да управлява държавата, да си подава оставката. Не е лека тази работа", категоричен бе лидерът на БСП.

Станишев очерта трите основни предложения, които опозицията е изготвила по отношение на конфликтните моменти при настоящото управление, предаде Дарик. „Първо - вдигане на максималния осигурителен праг на 2700 лева и след това на 2900 лева от април следващата година. Това може да доведе в бюджета над 120 милиона лева. Второ - имаме видимо нараснала безработица, ние предлагаме вдигане на процента, който се плаща като застраховка срещу безработица в осигурителната система. Вдигане на вноската за пенсионната система, за да бъде стабилизирана. Това са общо, с всичките ни предложения, около 500 милиона лева. Няма никаква чуваемост обаче от правителството по отношение на тази приходна част", заяви той.

"Като председател на ПЕС тази вечер ще окуража нашия партиен актив и нашите симпатизанти в Стара Загора", добави Сергей Станишев.

Водещи новини

Още новини