Румяна Коларова: Партиите взеха Плевнелиев под прицел заради непопулярните му ходове

share

Основната причина, поради която президентът Плевнелиев беше казал, че през юни ще обяви дали ще се кандидатира, беше очакването му, че ще има съдържателен дебат в парламента по Изборния кодекс. Но дебатът се изроди и се превърна в некоректни предположения, свързани с предизборната кампания. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ секретарят на държавния глава по връзки с гражданското общество Румяна Коларова.

Позицията на Радан Кънев също беше свързана със ситуацията в парламента. Всички партии в парламента се фокусираха върху президента, добави тя.

По думите й Плевнелиев винаги е бил готов за непопулярни ходове, винаги е бил готов да носи отговорност, затова сега моментът е удобен той да бъде взет под прицел.

Ходовете на президента много зависят от ситуацията в България. Колкото по-голяма криза има, толкова по-голяма е тежестта на държавния глава така че очаквам ролята му в българската политика да нарасне, прогнозира Коларова.

Плевнелиев никога не се е подчинявал на никакъв вид демагогия, винаги е бил този, който е готов да вземе неудобното решение. Политическата ситуация у нас няма как да отслаби неговата роля. Ситуацията у нас има нужда от силен президент и той е готов да играе тази роля, подчерта секретарят на държавния глава.

Тя заяви, че в момента, в който промените в Изборния кодекс бъдат обнародвани, президентът ще обяви дали ще сезира Конституционния съд. Той е доказал, че не прави компромиси с конституционосъобразността на законите.

Коларова каза още, че ако ходът на съдебната реформа го изисква, държавният глава ще инициира конституционна промяна, свързана с тази реформа.

Водещи новини

Още новини