Кириакос Мицотакис благодари на Реджеп Ердоган за топлото гостоприемство в Анкара

  • 13 май 2024 21:50

  • 746
  • 1
Кириакос  Мицотакис благодари на Реджеп Ердоган за топлото гостоприемство в Анкара
© Getty images (архив)

С благодарност за топлото гостоприемство гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. започна изказването си на съвместната пресконференция с турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва днес в Анкара. Изявленията на двамата лидери бяха предавани пряко от гръцката държавна телевизия ЕРТ и други гръцки телевизионни канали, съобщи БТА.

Мицотакис каза, че обстоятелството, че това е четвъртата му среща с Ердоган за последните 12 месеца, показва, че двете съседни страни могат да установят „този подход на взаимно разбирателство вече не като някакво изключение, а като продуктивна нормалност, която не се отменя от известните ни различия“.

Според Мицотакис тази нова „нормалност“ в двустранните отношения, залегнала и в съвместната декларация, приета на срещата му с турския президент в Атина миналия декември, се изгражда на три равнища: политическия диалог, позитивния дневен ред и мерките за изграждане на доверие.

Гръцкият премиер се спря на позитивния дневен ред, върху който се изграждат отношенията между двете страни, и отбеляза, че „този подход доведе до положителни резултати“. Сред „осезаемите резултати от взаимна полза“ той спомена и приветства създаването на Гръцко-турска търговска палата, която има за цел да укрепи търговския стокообмен и бизнеса.

Мицотакис отбеляза значението на споразумението, по силата на което турските граждани могат да посещават 10 гръцки острова, като получават виза на място. Мицотакис каза, че това е станало възможно след договореност, постигната от гръцкото правителство с ЕС, и подчерта значението на новия режим както за икономиката, така и за общуването между двата народа.

Мицотакис заяви още, че споразумението и сътрудничеството между Гърция и Турция по отношение на миграцията дава плодове. „Гърция се съгласи и продължава да е съгласна с финансирането на Турция от ЕС“ за пресичане на нелегалната миграция.

Гръцкият премиер спомена и гръцкото малцинство в Турция, което по думите му обогатява обществения и културния живот на Турция, но се нуждае от подкрепата на турската държава, за да продължи да съществува.

По отношение на мюсюлманското малцинство в Гърция Мицотакис заяви, че то се радва на всички права и възможности, които имат гражданите в страната. Той припомни, че според Лозанския договор от 1923 г. малцинството е изрично определено като религиозно.

Мицотакис каза, че е обсъдил с Ердоган неотдавнашното връщане на статута на действаща джамия на някогашния византийски храм „Христос Спасител в Хора“. Гръцкият премиер заяви, че е изразил недоволството на страната си от това действие и е подчертал значението на запазването на цивилизационния характер на паметника.  

За войната в Близкия изток Мицотакис подчерта, че Израел има пълното право на самоотбрана и определи „Хамас“ като терористична организация. Същевременно той заяви, че Гърция е съгласна с Турция, че трябва да бъде защитено мирното население, да бъде спряна асиметричната употреба на сила и че единственото трайно решение е връщането към дипломацията.

От своя страна турският президент Ердоган изрази несъгласие с определението на Мицотакис за "Хамас". „Приятелю Кириакос, има един въпрос, по който не сме съгласни. „Хамас“ не е терористична организация, тя е организация на съпротивата, която се бори да защити земите на народа си“.

„Нека да се съгласим, че не сме съгласни по този въпрос, но сме съгласни за нуждата от незабавно спиране на огъня и преди всичко от защита на мирните палестинци“, отвърна Мицотакис. „Това може да стане“, заключи Ердоган.

Сред темите, които е поставил пред Ердоган, Мицотакис посочи кипърския въпрос, като заяви, че единственият път за разрешаването му е диалогът. Той каза, че по този въпрос „очевидно нямаме съгласие, но противоотровата на тази безизходица не може да бъде друга, освен диалогът“, каза гръцкият премиер и допълни, че страната му продължава да подкрепя присъединяването на Турция към ЕС при условие, че зачита европейското право.

Мицотакис на посещение в Анкара за разговори с Ердоган

Последвайте канала на

Novini.bg
746 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
AtilaFox

2024.05.14 | 06:05

1
❤️Здравейте) Казвам се Мирослав Блажев, на 48 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки с други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN

Добави коментар

Водещи новини