БАБХ е извършила 4467 проверки в страната за Великден и Гергьовден

  • 13 май 2024 22:18

  • 527
  • 0
БАБХ е извършила 4467 проверки в страната за Великден и Гергьовден
© Gettyimages

Във връзка с официалните празници – Великден и Гергьовден, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 4467 проверки, извън текущия официален контрол, в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси в цялата страна, за периода от 8 април до 8 май 2024 г. включително, съобщават от Агенцията.

През този период БАБХ е взела проби от яйца с произход Румъния, Украйна, Латвия, Полша и Чехия, проби са взети и от агнешки разфасовки с произход Нова Зеландия и Испания.

Целта на проверките е била установяване съответствието на производство и търговия на традиционно предлаганите за изминалите празници храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и други), както и боя за яйца. В производствените обекти, търговската мрежа и заведенията за обществено хранене е било акцентирано на произхода, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, придружаващите документи, наличие на здравна маркировка, включително цвета на маркировката на трупното агнешко месо, наличие на документи за произход, безопасност на храните и други.

За какво да следим, когато купуваме агнешко и яйца за Великден?

При проверките са установени някои несъответствия, за които са издадени 21 акта за установяване на административно нарушение и 92 предписания.

Възбранени са 1445 кг храни от животински произход (яйчен меланж, агнешко месо, свински субпродукти и сланина, пилешки разфасовки, прясно мляко, рибни продукти); 59 кг храни от неживотински произход (малотрайни сладкарски изделия, локум, салати); 160 334 броя яйца клас "А" и 32 500 броя яйца клас "Б".

Временно затворени са 7 обекта от търговската мрежа, заведения за обществено хранене и пакетиращи центрове за яйца.

Установените несъответствия са по отношение на: сградов фонд и технологично оборудване; хигиена; предлагане на размразени агнешки субпродукти като охладени; изтекъл срок на годност; липса на лични здравни книжки (ЛЗК); нечетлива маркировка на агнешко месо; липса на етикет на български език на зелени салати; некоректно обявена страна на произход на агнешко месо или необявена такава; липса на документи за произход; необявена информация при предварително неопаковани храни; неефективни мерки срещу вредители; липса на документи за обезвреждане на странични животински продукти (СЖП); липса на записи по Системата за управление безопасността на храните (СУБХ); нерегламентирана продажба на 330 броя яйца; неправилно посочване срока на годност.

Справка на БТА показва, че за миналогодишните Великденски празници БАБХ е извършила 4046 засилени проверки извън текущия официален контрол в периода от 27 март до 17 април. При проверките са установени някои несъответствия, за които са издадени 24 акта за административно нарушение и 137 предписания.

Тогава възбранени и насочени за унищожаване са 1406 кг храни от животински произход; 60 броя яйца с изтекъл срок на годност и 200 л сурово мляко с неясен произход. Също така 23,8 кг храни от неживотински произход и 23,38 л плодови сокове без етикет на български език, с изтекъл срок на годност. 36 броя яйца са спрени от реализация и са насочени към доставчика с цел преетикетиране, поради липса на информация за клас и код на производителя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини