Ето къде децата са открили пистолета, с който депутатският син рани 12-годишната си леля

  • 13 май 2024 21:58

  • 3836
  • 8
Ето къде децата са открили пистолета, с който депутатският син рани 12-годишната си леля
© Gettyimages

Къде точно бизнесменът Димитър Бонзов е държал пистолета, попаднал в ръцете на 11-годишния син на политика Явор Божанков, с който детето простреля неволно 12-годишната си леля? Инцидентът стана в неделя по обед на роднинско парти по случай рождения ден на жената на Бонзов в търновското село Арбанаси. Мнозина се възмутиха, че оръжието е било оставено без надзор, и то на тържество с много деца.

Бойния пистолет “Смит енд Уесън” е бил скрит под възглавница на пейка в двора на къщата, разказват разследващи. Къде е бил през това време бизнесменът, не е ясно, както и защо оръжието е било там, вместо в метална каса, съобщава 24 часа. 

До момента Бонзов не е дал обяснение пред разследващите. Може да го направи на 16 май, когато е призован за повдигане на обвинения.

“Ще даде обяснения, след като бъде привлечен като обвиняем”, увериха от прокуратурата. По преценка на наблюдаващия прокурор може да се иска или не мярка за неотклонение на Бонзов. Той ще отговаря за причинена средна телесна повреда на непълнолетно лице и за това, че е държано огнестрелно оръжие, като не са взети мерки за безопасност и не е съхранявано по предвидените за това правила.

Повдигат обвинение на собственика на пистолета, с който дете простреля друго в Арбанаси

“Наказанията, които се предвиждат за тези престъпления, са до 6 г. затвор за първото и от 3 до 10 г. лишаване от свобода за второто”, поясни районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов.

В неделя бизнесменът беше задържан по Закона за МВР - срокът по него е едно денонощие, но освободен след часове още същия ден.

Междувременно раненото 12-годишно момиче беше преместено в столична университетска клиника за продължаване на лечението и възстановяване. Детето беше простреляно в дясното ходило.

Прокуратурата пък обяви, че ще сезира Агенцията за закрила на детето за неупражнен родителски контрол. Разследващите са взели натривки от ръцете на всички гости, за да изяснят детайлите около основния въпрос защо пистолет с куршум в цевта се оказа край играещи деца.

“Имало е доста деца, които са си играли, и при тази игра е произведен изстрел”, разказа прокурор Шабов. Тепърва ще се изяснява през колко детски ръце е минал бойният пистолет, взет за играчка.

На партито били 15-16 роднини и приятели, които чествали рожденичката Мая Бензарова.

11-годишният син на Явор Божанков бил там с майка си и по-малкото си братче. Депутатът, който е в кампания за предстоящия вот и е с имунитет, не е бил там, потвърдиха от обвинението.

Детето на Божанков, без да знае, че държи в ръцете си истински пистолет, при това зареден, натиснало спусъка.

Куршумът попаднал в пръста на десния крак на 12-годишната сестра на майка му.

Детето веднага било откарано в спешното отделение на великотърновската болница. Няма регистрирано обаждане за инцидента на тел. 112, сигнал е подаден от спешна помощ между 13,30 и 14 ч.

В търновската болница бе извършена спешна операция за изваждане на проектила.

“Операцията е успешна, детето е в стабилно състояние и е приведено в ортопедично отделение. Ще бъде транспортирано до столична университетска клиника, където ще продължи лечението и възстановяването му”, посочиха в съобщение до медиите от областната болница.

“Синът ми е в шок, благодарим на Господ, че не се е случило най-лошото”, написа във фейсбук Божанков.

Той помоли за разбиране и обясни, че не отговарял на телефона си, защото искал да бъде до децата в този момент.

Синът на депутата Явор Божанков простреля друго дете на частно парти в Арбанаси

“Родителите, които не са упражнили надзор върху децата си, не носят наказателна отговорност, но носят гражданска”, обясни Шабов.

Разследването работи по всички възможни версии. Назначени са балистична и съдебно-медицинска експертиза. Собственикът на оръжието не е криминално проявен. Бизнесменът се занимава с производство на хляб.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3836 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.05.25 | 06:17

8
❤️ Г­о­­р­­­е­щ­­­и­­­ ­м­­­о­м­­и­ч­­е­­т­­а­­ ­в­­и­­­ ­­­о­­ч­­а­­к­в­а­­­т ­­­-­­ X­­1­­8­.­­­F­­U­­­N
вале-каро

2024.05.14 | 07:49

7
Драги редактори , има ли разлика между "дясна пета " и "пръст на десния крак"
Мими

2024.05.14 | 01:41

6
И да пишете и дрънкате глупости все тая.От горе до долу обществото ни е безотговорно!

2024.05.13 | 22:59

5
ППедалите агресират!
Сърбеца

2024.05.13 | 22:33

3
След 30-40 години тея противни божанкови деца ще тормозят нашите деца, както той ни тормози нас сега

2024.05.13 | 22:58

4
Цялата сган ще бъде изтре-бена догодина на Народния съд!
Sarbeca

2024.05.13 | 22:32

2
Лелята на 12 години тея да не са мангали божанковитр май са от боята тея педали да се бяха убили едно друго тва отровено семе

2024.05.13 | 22:25

1
Бизнесмяните ги е страх от нов девети септември и спят с оръжие под възглавницата. Няма да им помогне. Идва Народен съд!

Добави коментар

Водещи новини