Манолова се закле като омбудсман (видео)

share

Мая Манолова се закле пред депутатите в Народното събрание като новия омбудсман на Република България.

Припомняме, тя бе избрана на 30 юли, като спечели в битка с предшественика й Константин Пенчев. Изборът на Манолова обаче предизвика редица протести пред Народното събрание, тъй като много не бяха съгласни с решението на депутатите.

„Положих клетва пред вас, но реално положих клетва пред българските граждани. С това приключва един етап от моя живот, от моята политическа кариера – Народното събрание, към което винаги съм изпитвала огромно уважение“, обърна се червеното острие към народните представители днес.

Казвам уважение, но не слагам точка, подчерта Манолова и допълни: „Сигурна съм, че ние и занапред ще работим заедно в качеството ми на омбудсман. Ще внасям промени в законите, които се отнасят до правата на българските граждани, ще участвам винаги, когато обсъждате важни решения за правата на българите“.

„Първите ми две седмици ще бъдат изпълнени изцяло със срещи с българските граждани. Започвам мандата си с обиколка, за да посрещам проблемите на място, а не да ги чакам да дойдат тук в София. Затова днес не ви казвам сбогом. Казвам ви просто довиждане, защото обещавам, че ще бъдем съмишленици в битката за българските граждани“, зарече се новият омбудсман.

Клетвата бе последвана от бурни овации в зала, а депутатите от левицата й поднесоха букет от червени рози. Манолова от своя страна се здрависа с народните представители от всички парламентарни групи.

Малко преди церемонията депутатите гласуваха прекратяване правата на Манолова като народен представител, тъй като според законодателството тя вече няма право да бъде такъв.

Решението бе подкрепено със 147 гласа „за“, 2 „против“ и 4 „въздържал се“.

Водещи новини

Още новини