ГЕРБ: МВР се провали в Лясковец заради реформите на управляващите (видео)

share

Като цяло операцията в Лясковец показва дефектите на системата за сигурност след извършените реформи от управляващите. Това заяви на извънредна пресконференция на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Назначават се хора, които по никакъв начин не отговарят на законовите изисквания. В ръководството на МВР в момента има редица служители, които нямат нужната професионална подготовка, добави бившият вътрешен министър. С тази операция бяха застрашени животите не само на тези, които участваха в нея, но и на всички, които живеят до сградата, подчерта Цветанов.

ГЕРБ се съмнява, че ранените при акцията в Лясковец миналия петък барети са само трима. От партията поискаха анкетна парламентарна комисия да проучи всички факти, както и оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Цветанов уточни, че в общественото пространство са се появили твърдения за 5-7 ранени служители на СОБТ. Подобни информации, по думите му, будели съмнение за нарочно затъмнение и прикриване на факти. Затова и от партията настояват анкетна комисия да изслуша всички, които са имали отношение към планирането на тази операция и към всички експертизи в миналото по случая със  стрелеца.

Цветанов оцени операцията като пълен провал за службите и посочи главния секретар на МВР, който участва в разписването на акцията, за непрофесионалист и за човека, който носи персоналната вина за несполучливата й реализация, завършила със  смъртта на барета и с ранени служители на спецотряда. Ексвътрешният министър не отрече, че през 2012 г. е имало планирана акция срещу Петко Петков, защо обаче не е проведена също можело да бъде предмет на проучване на анкетната комисия.

Може би е време управляващите да преосмислят поведението си. Трябва да помислят дали промените в Закона за МВР трябва да бъдат приети и на второ четене, каза още бившият министър на вътрешните работи.

По думите на бившия зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков операцията в Лясковец представлява колосална грешка.

Това е провал, може би несравним през последните 20 години. След реформите в системата на сигурност на повърхността излизат системни грешки. Без конкурси в системата за сигурност се правят политически назначения, заяви той. Според Вучков хората, които бяха прехвърлени от ДАНС в МВР, не са подготвени професионално за работата си във вътрешното министерство.

Водещи новини

Още новини