Българският фермерски съюз настоява за създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието

  • 17 юни 2024 09:56

  • 381
  • 1
Българският фермерски съюз настоява за създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието
© Novini.bg/ Canva

Българският фермерски съюз настоява за създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието, предизвикани от природни бедствия. Фермерите поискаха това в официално писмо до Министерството на земеделието и храните.

Инициативата не е нова, уточни пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз.

И сега има държавна помощ за съфинансиране на застрахователната премия, но трябва да се направи анализ до колко земеделски производители стига и какви са причините да не се припознава масово като подпомагане, посочи той.

Сега застрахователите компенсират по методология и в процент, "който не ти дава възможността да направиш следваща крачка", отбеляза Стоянов и попита:

"Нормално ли е да ви изискват документ, с който да докажете, че е валяло, че е имало град? Толкова ли няма институция в държавата, която да каже – в това село валя толкоз, падна град толкоз?"

Всичко, което е правено до момента, не работи, категоричен е той. Според него липсва гъвкавост.

Градушка удари Средец и Сунгурларе

Във фонда основен ще бъде солидарният момент, подчерта Георги Стоянов.

Фермерите трябва да имат шанса при извънредни ситуации да възстановят своя бизнес, коментира председателят на Българския фермерски съюз в предаването "Преди всички". По думите му, засега надеждите са адресирани към действащия земеделски министър.

Сегашните системи за защита следва да се надградят, да се направи ревизия на дейността им, "защото виждаме резултатите", заяви Стоянов и призова "да копираме челния опит от Европа".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
381 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.17 | 10:44

1
Думаната застраховка, чували ли сте я ?

Добави коментар

Водещи новини