Схема за политически назначения в МВР заобикаля закона

  • 17 март 2014 09:53

  • 3451
  • 13
Схема за политически назначения в МВР заобикаля закона
©

Седем души са заели висши ръководни постове в Министерството на вътрешните работи, като формалните изисквания на закона са заобиколени. Това се случва по схема за политически назначения в силовото министерство, съобщава БТВ.

Генерал Валентин Петров е бивш главен секретар на МВР. За пет месеца като професионален ръководител той разчита на компетентната помощ на двама старши оперативни помощници. Той е категоричен, че заместниците му трябвало да имат сериозен професионален опит и да бъдат доказани професионалисти.

За сравнение - за осем месеца настоящият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров имал нужда от десет старши оперативни помощници. Седем от тях за кратко се издигат на нови, ключови ръководни постове. Позицията „старши оперативен помощник" обаче се оказва само формален вход в системата.

От телевизията са поискали от пресцентъра на МВР коментар на главния секретар за текучеството на професионалисти, но от там не са дали такава възможност.

Адвокатът Милен Шопов изследвал как действа схемата за назначения в МВР. Три пъти вече министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола обявява конкурс за „старши оперативен помощник на главния секретар", за общо десет места до тук.

„Съгласно изискванията на конкурса не се изисква първоначална професионална. Това означава, че хора изцяло външни на системата, без опит, могат да постъпват на работа и то директно на отговорна длъжност от категория Б - категория, за която някои работят с десетилетия и пак на е я получават”, обясни юристът.

Редовите служители в МВР са от категориите Е и Д. Експертите са от категория Г и В. Ръководителите са категория Б. За да стигне до тук, обикновения полицай трябва да е работил в системата най-малко 13 години, а хора, външни за системата, стават директно комисари от категория Б, само след конкурс за старши оперативен помощник на главния секретар.

След като вече са комисари, ръцете на министъра са развързани да мести тези хора на други длъжности, оказва се – ключови, а трансферите от пост на пост стават за дни.

„В рамките на десетина календарни дни, от които поне два уикенда и един ден празник на МВР - тоест тях ги изключваме, назначените на длъжността са назначени на други длъжности в МВР и то на изключително високи позиции. Единият става директор на така нареченото СДОТО - службата за следене и подслушвания. Другият става директор на дирекция „Вътрешна сигурност” и третият е директор на дирекция „Инспекторат”. За отбелязване е, че двама от назначените са кадри на ДАНС, а третият - освободен от Цветанов”, обясни Милен Шопов.

„Едва ли това трябва да бъде техният трамплин. И ако това са хора от МВР, действително престояли там, на тази длъжност по 20 дни, след това ги назначаваме за директори на служби или областни дирекции, това не е добро заобикаляне на закона”, коментира бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров.

В разговор след изслушването му в парламента за акцията в Лясковец вътрешният министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола призна за схемата за назначения. По думите му, честите назначения на старши оперативни помощници на главния секретар се налагат заради несъвършенствата на закона.

„Ако решим да възстановим или върнем служители, които по една или друга причина са били махнати или принудени да напуснат, трябва с първоначален конкурс да започнат - тоест това е схема за връщане на хора в системата - тя е използвана през годините тази схема, през много правителства. Искам да ви кажа, че са много такива случаите. Повече, отколкото са при нашето управление, са при предишното управление. И това е практика, която е използвана много пъти”, подчерта Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола.

Според Милен Шопов по такава схема човек от политическия кабинет бива преназначен на висша професионална длъжност. Юристът разказва най-фрапиращия случай. За директор на Специализираната административна дирекция „Планиране и управление на бюджета" е назначена Маринела Белева. Преди да влезе в МВР, тя е служила в ДАНС по времето, когато Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола е председател на агенцията. В министерството става негов съветник. По изпитаната схема става комисар за един ден. В същия ден се издига до шеф на дирекция.

Йовчев признава, че познава Белева, защото тя е директор на дирекция в повереното му министерство. „Как мога да не я познавам?” пита той и отрича тя да е външен човек на системата. „Малко преди това е била директор на сходна дирекция в ДАНС”, посочва Йовчев.

„Сега в момента за директори на дирекции, ръководни постове в министерството се назначават само служители или бивши служители на ДАНС. Какво става сега - ние нямаме нито един ръководител полицай, а всички са от ДАНС. Вас ако ви боли зъб, вие не отивате на гинеколог?! Защото и гинекологът ще ви помогне, но в съвсем друга посока”, коментира бившият главен секретар на МВР ген. Петров.

Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола е категоричен, че макар и спорна, схемата е съобразена със закона. Според юриста Милен Шопов обаче преназначението на по-висока може да стане само след конкурс.

„Длъжността старши оперативен помощник е от 6-то ниво, а директор на дирекция е от много по-високото 3-то ниво. Тоест тук ръководството на МВР не може да прави такива назначения. Това става задължително конкурс, какъвто не е направен. На лице е нарушение на закона”, категоричен е юристът.

„Хубаво е - назначаваме хора на национални служби, на областни дирекции, за главен секретар - хора, които до вчера са ръководили себе си или 6 човека. Е, да, де, ама резултатите показват, че това не става. Защото резултатите са случаи с последния Лясковец, Цар Киро, случаят със самоубилия се човек свидетел в Перник. Това е резултатът”, посочи още ген. Петров.

Настоящият вътрешен министър заяви, че не може да посочи колко пъти е използвал тази процедура. „При всичките пъти обаче, когато така са назначавани хора, това са хора с достатъчно опит, знания и с опит в системата. Не са се явявали на конкурс, защото има конкурс само за постъпване първоначално в системата”, посочи Йовчев и призна, че „вероятно има и такива”, които са достатъчно подготвени, израствайки в системата.

„Обаче трябва да имаме възможност да назначаваме и такива хора, които включително и по политически причини са махани да използваме техните знания и опит - хора от системата определят връщането на други като политически назначения - кои са тези хора?” попита Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола.

Министърът заяви, че МВР ще предостави на БТВ данни колко назначения е направил той по тази схема и колко неговият предшественик Цветанов. Справка все още не е получена.


Последвайте канала на

Константин Тодоров
3451 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2014.04.22 | 22:15

13
и какво правят полицаите по цял ден в залата зобят протеини правят се на здравеняци при някой акция не могат да си изкарат пистолета от мускули и после защо са бил убит ами те не тренират за каквото трябва ,а да изглеждат здрави я вижте полицаите от другите държави

2014.04.22 | 22:15

12
Никога не съм чувал израза "умен полицай"!
а не

2014.04.22 | 22:15

11
Ама моля ви се местан и станишко казаха няма полицейщина няма политически назначние няма престъпност няма безработица
иеф

2014.04.22 | 22:15

10
Случаят напомня Брезите 2. Сигурно ще се окаже че лудия не е стрелял по полицаите ,а те сами са играели на полицаи и партизани под ръководството на ЙОВКАТА и Лазарката =
вихър

2014.04.22 | 22:15

9
Гадният боклук Цветанов като един типичен гербер не си е свършил работата ,когато е трябвало и не е взел никакви мерки след като психичноболният Петков е притежавал незаконните оръжия още по времето на Герб ! Сега се реагира на време ,правят се акции ,полицаите жертват живота си в името на професията и стават национални герои ,колко по-различни са нещата в България след акто се смени управлението !

2014.03.18 | 13:36

8
В моят град познавам полицай който си купиха дипломи от Бургаския свободен и станаха полицай офицери................
123

2014.03.18 | 13:36

7
няма полицаи които да не е дал рушвет за да почне работа ,самото провеждане на конкурса е жив цирк всичко се знае предварително ,явявал съм се 3 пъти

2014.03.18 | 13:35

6
Вместо да следят престъпници те се крият от тях или работят за тях ,а когато мускула расте мозъка намаля

2014.03.18 | 13:34

5
Най-гноясалата система.28 г изкарах в нея.Попадат и много добри,професионално подготвени хора,но винаги им резват крилата.Там не трябва да си разбирач.Трябват им послушковци и нагаждачи.И това се отнася за кариерното израстване от нисше ниво- пример.Гл.полицай и стигнеш до комисар.Десетки са парашутистите с най-невероятни ВУЗ-хранително-вкусова,икономисти,педагогика,ветеринарна м-на,Спортна академия.Тотален сбирщайн.

2014.03.18 | 13:33

4
Докато има такива схеми,жертвите ще са често срещани. Тези схеми могат да бъдат измислени само от червени болни мозъци. Оставка!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини