Директорите на курс за работа с млади учители, обяви Кастрева

  • 04 декември 2014 14:59

  • 2439
  • 4
Директорите на курс за работа с млади учители, обяви Кастрева
©

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева очаква да се стигне до съгласие по всички спорни въпроси в проектозакона за училищно и предучилищно образование, внесен от ГЕРБ. Тя даде интервю за в. "Стандарт", в която цитира някои от точките.

За самостоятелната форма на обучение, за видовете институции, за учебните програми за всеки общообразователен предмет, които се предлага да са за етап от обучението, за подкрепящата среда и децата със специални образователни потребности, за финансирането от държавния бюджет на децата и учениците, които се обучават в частните детски градини и училища.

Кастрева изтъкна, че задачата на министерството е да се работи за обществения интерес. "Да защитим правата на децата и издигнем обществения престиж на учителската професия", подчертава образователният зам.-министър.

Тя коментира, че ако се приеме домашното обучение от 1 клас, трябва да има строго регламентирани инструменти, които да гарантират обхвата на всички деца и качеството на образованието.

Според Кастрева е необходимо прецизиране на всички учебни програми. "Много често се използва терминът "олекотяване" и това е точно така. В настоящата учебно-изпитна програма по български език и литература за държавни зрелостни изпити са предвидени около 100 творби. Нали се досещаме, че това е прекалено много? Това наистина е свръх усилията на децата ни за учебните часове, предвидени за това учебно съдържание", заяви тя. По думите й учебниците трябва да развиват мисленето на децата, умението им да вземат решение, да наблягат на практичността на знанието и неговата приложимост.

Кастрева коментира и заложените в законопроекта стандарти за управление на качеството и за инспектиране. "Предстои не само разработването на държавните образователни стандарти, но и тяхното обществено обсъждане, което включва и въпроса за рейтинга на училищата. В рейтинга за качество трябва да се заложат измерими показатели. При всички случаи е важно той да бъде обвързан и с финансирането", казва зам.-министърът по образованието.

Тя обяснява, че в новия закон се запазва класическият вариант на делегираните бюджети - единен разходен стандарт на брой ученици, но за сметка на това има добавки, които са от изключителна важност. По сумите на Кастрева външната, обективна оценка на качеството на образованието ще се отрази като допълнителен елемент във формулата за финансиране на училищата. "Ще се предвиждат средства както за най-добрите, така и за училищата с ниски образователни резултати, които следва да се изразходват целево за преодоляване на установените пропуски от външното оценяване", казва Кастрева.

Образователният зам.-министър обявява, че през октомври е приет първият план за изпълнение на стратегията за развитие на педагогическите кадри, като предстои актуализиране на учебните програми на висшите училища за усъвършенстване на подготовката на студентите в педагогически специалности. Според Кастрева една от важните стъпки е приобщаването на младите учители в новата среда, като се предвижда финансово стимулиране за образователни институции, които наемат млади учители, както и обучения за директори за ефективна работа с млади учители.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2439 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.03.04 | 15:04

4
ТАЗИ ,КАСТРЕВА ,ВЕЧНА ЛИ Е ???НЯМА ЛИ ВЕЧЕ ДА СЕ ПЕНСИОНИРА!???? ДОКОГА ЩЕ РАЗСИПВА ОБРАЗОВАНИЕТО ?

2014.12.14 | 17:01

3
ДИРЕКТОРИТЕ СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ ФЕОДАЛИ,УВЕЛИЧАВАТ СИ ЗАПЛАТИТЕ САМИ И НА ВСИЧКИ ПРОТЕЖЕТА ОКОЛО ТЯХ!!ДА ЗАЕМАТ ТОЗИ ПОСТ ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3--4 ГОДИНИ,ЗАЩОТО СЕ САМОЗАБРАВЯТ!

2014.12.14 | 17:01

2
Къде са тези млади учители, нещо не се срещат в училищата? Та кой млад човек е луд да работи под такова напрежение, с такива разглезени деца, които имат само права и никакви задължения и то за мизерна заплата?
Читател

2014.12.14 | 13:29

1
"В настоящата учебно-изпитна програма по български език и литература за държавни зрелостни изпити са предвидени около 100 творби. Нали се досещаме, че това е прекалено много? Това наистина е свръх усилията на децата ни за учебните часове, предвидени за това учебно съдържание". Г-жа кастрева явно не е разбрала, че това е програмата за държавен ЗРЕЛОСТЕН изпит, а на този изпит не се явяват деца - там се явяват ученици, завършили ХІІ клас, за да докажат, че заслужават свидетелство за зрелост. Един млад ЗРЯЛ човек не би трябвало да се затрудни от произведенията, включени в програмата за ДЗИ. ДЕЦАТА от детската градина наистина биха се затруднили - но този изпит не е за тях!

Добави коментар

Водещи новини