Бойко Борисов: Станишев и Доган пак ще се цункат

Булфото
share

Държавата отговаря с арести, когато се стреля пред Съдебната палата. И сега ще има. Помните, преди години паднаха групите на "Килърите", "Наглите". Вече имат и осъдителни присъди. Самият прострелян има осъдителна присъда. Така коментира в предаването "Панорама" по БНТ стрелбата срещу Златомир Иванов-Баретата премиерът Бойко Борисов.

Той отново заяви, че докато делото се гледа на различните инстанции, подсъдимият трябва да е в ареста. Министър-председателят определи коментара на главния прокурор като правилен от гледна точка на съдебната система. Припомняме, че Сотир Цацаров заяви: "Единственият орган, който следва да решава мярката за неотклонение, е съдът".

"Ако на всеки бандит под домашен арест трябва да му държа по една патрулка пред вкъщи, те ще излязат по-пазени от хората от с. Мечка например. Баретата е осъден за организиране на престъпна група. Мисля, че прекалено много коментираме тази тема. Преди седмица във Франция застреляха трима кюрди, в Швеция и в Сърбия застреляха премиери, в Щатите непрекъснато се стреля, но никой не бичува страната си. Разбира се, че тази стрелба не е приятна, но съм сигурен, че извършителите ще бъдат задържани", заяви Борисов.

Той коментира и опита за покушение над Ахмед Доган, като заяви, че "се разминахме с най-малкото". "Факт е и, че след това нападателят беше пребит като куче от тези борци за демокрацията. Пребитите от тях в предизборна ситуация не са един и двама", добави Борисов. Премиерът коментира, че парламентарната група на ГЕРБ си сътрудничи с ДПС по определени въпроси, тъй като в противен случай работата в НС ще зацикли. Той обаче е категоричен, че сближаване между двете партии няма.

Премиерът заяви, че и в парламента ГЕРБ ще каже "три пъти НЕ" на строежа на АЕЦ "Белене", след като въпросът от референдума беше върнат за ново обсъждане. "Ние сме "за" ядрената енергетиката, но да се строят нови реактори в АЕЦ "Козлодуй", против "Белене" сме. Казах и на президента на Русия Владимир Путин, че без да дойде голям инвеститор, държавата ни няма парите за строителството на втора АЕЦ", каза Борисов.

По повод уволнението на министъра на образованието Сергей Игнатов премиерът заяви, че основният мотив е несправяне с работата. Борисов посочи, че е дал срок на Игнатов да оправи проблемите във Фонд "Научни изследвания", министърът не се е справил и това е главната причина за отстраняването му. Министър-председателят намекна, че новият шеф на ДКЕВР ще бъде жена: "Ще ми се да е жена. Ще дойде време да съобщим името".

Според Борисов хората виждат построеното по време на управлението на ГЕРБ и няма да свалят доверието си от партията на парламентарните избори. По думите му ВМЗ-Сопот е разграбван с години, а правителството е направило много за оздравяването на предприятието.

Попитан за обвиненията на Ахмед Доган в диктатура, министър-председателят заяви, че искрено се забавлява с подобни твърдения. "ДПС има цяла медийна империя. Ние сме единствената парламентарнопредставена партия, която няма партиен вестник, а говорят, че манипулираме обществото. Наглостта на Доган е голяма. Той успя да окрупни медиите по време на предишния мандат, но въпреки това мюсюлманите в България биха ме посрещнали по-добре от него, защото той ги мачка, а аз им давам работа. Всичко, което кажат срещу мен Ахмед Доган, Христо Бисеров, Сергей Станишев, Румен Овчаров, е комплимент. Комплимент е, защото хората знаят какво представляват те и какво направихме ние", каза още Бойко Борисов.

"Изборите са работа на хората. Когото изберат, това е. Опозицията обаче казва, че ако те не спечелят, няма да признаят изборите. Отсега им казвам - ако ние не спечелим, и ние няма да ги признаем! Естествено, че няма да направим това, но вижте им акъла, по този начин доникъде няма да стигнем. Досега ходехме на избори и ги биехме по техния Избирателен кодекс. Убеден съм, че и сега ще ги бием, при новия Изборен кодекс. БСП казват: "Доближаваме ги". Добре, но не са ни стигнали. А аз още на втората година им водех с 10%. ДПС пък вече се видя, че не могат да си мобилизират електората както преди. Станишев непрекъснато говори за коалиция, защото и дори той самият знае, че няма друг шанс. Ако не е пак Доган да го цунка, нищо няма да направи. Пак ще се прегръщат и целуват", каза в заключение министър-председателят Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини