РИОСВ-София издаде на Община Перник 8 предписания заради замърсяването на река Струма

  • 28 септември 2024 12:19

  • 204
  • 0
РИОСВ-София издаде на Община Перник 8 предписания заради замърсяването на река Струма
© pixabay

РИОСВ-София издаде осем предписания на Община Перник във връзка със замърсяването на река Струма. Срокът за тяхното изпълнение е до 4 октомври, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Предписанията са за преустановяване на заустването на води от метална тръба, преминаваща под моста на гара "Разпределителна". Освен това общината трябва да направи обследване на трасето при новоизградената шахта от "водния цикъл", да установи собствеността и да почисти установените утайки. Съгласно Закона за водите и Закона за устройство на територията, общината има отговорности за изграждане и правилна експлоатация на канализационните мрежи и съоръжения и контрол при строителството и използването им.

Кметът на Перник: Река Струма е отровена!

На 27 октомври екипи на РИОСВ-София, Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" и Изпълнителната агенция по околна среда извършиха проверка в Перник по сигнал за замърсяване на река Струма. Бяха обходени множество участъци по поречието на реката, включително всички колектори и шахти за отпадъчни води на предприятията. Проверяващите не установиха отлагания или следи от изтичане на води с посоченото в сигнала оцветяване.

Отлагания с оранжево-кафяв цвят са установени по коритото на дере при моста на гара "Разпределителна", където са установени и тръби, за които към момента от ВиК и Общината не предоставят информация. Установен е източник на нерегламентирано изпускане на големи количества, оцветени в посочения оранжево-кафяв цвят от води, формиращи се при изкопите от изграждането на етапи от "водния цикъл" на града.

При оглед на терен по поречието на реката над външната магистрала на Перник е намерен изкоп с новоизградена бетонова шахта. Над шахтата минава метална тръба, която в следствие на извършените строителни дейности е скъсана, а компрометираният участък е възстановен с гофрирана тръба.

От МОСВ посочват, че проверките на екоинспекцията ще продължат. За установените нарушения е сезирана Главна дирекция "Национална полиция" с цел установяване на всички обстоятелства по констатираното замърсяване.

Последвайте канала на

Калина Христова
204 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини