Нивото на Дунав при Лом продължава да спада при засушаването

Булфото
share

Нивото на Дунав при Лом продължава да спада и днес са измерени 127 см над морското равнище, което е с 21 см по-ниско от вчера, съобщиха от Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".

Заради продължителното засушаване нивото на реката е ниско, а това затруднява корабоплаването. За корабите са определени места, на които да плават, за да избягват плитчините.

При ниското ниво по бреговете на реката край Лом са се показали големи ивици земя, водата се е отдръпнала далеч от дигите и на празното място са избуяли храсти и други растения.

Рибарите, които преди хвърляха въдици от дигите, сега трябва да преминат през гъсти треви, за да стигнат до водата. Те казват, че при тези условия няма слука, тъй като заради маловодието и високата температура на водата рибата стои в средата на реката и не идва в плитчините, пише БНТ.

Спад в нивото на Дунав, критични участъци има край Свищов, Русе и Силистра

Понтоните по брега, до които преди се стигаше по метален мост, сега са далеч от сушата, а мостът е подпрян на дигата и стои на сухо.

От Община Лом, че в редки случаи в миналото нивото на Дунав е спадало и повече и тогава от реката са се показвали острови, които се виждат веднъж на много години.

Водещи новини

Още новини