Реалността е водеща причина за високите нива на стрес

  • 02 септември 2024 16:55

  • 268
  • 0
Реалността е водеща причина за високите нива на стрес
© Pixabay/Novini.bg

 „Реалността е водеща причина за високите нива на стрес у онези, които са в досег с нея“  
~
Лили Томлин 

 

Ето ви и още една мъдрост (тази си няма кавички): В България всички си упражняваме свободата на словото, за да се плюем едни други. 

И го правим, докато…:

Хора, които говорят за „раздаване на порции“ са в конфликт с момчета, които са ударени от американски антикорупционни закони, а през това време наследници на БКП се бият за каквото е останало от кокала на „социалистическата“ им партия. 

А ние всичките… не можем да си организираме страната, като гласуваме за едни (а не за разпокъсани милион) и да спрем да бъдем имитация на държава, защото са ни научили да се мразим за всичко и за нищо. Казах „за нищо“, защото повечето теми и причини, по които се делим, са… извинете… кемтрейлса, маските, ваксините, пет-джито, кой какво яде, кой каква музика слуша и кой коя чужда държава подкрепя. 

Но казах и „за всичко“, защото, така както е „нищо“ – се мултиплицират тия „нищо“-та и всяка седмица, изглежда, имаме нова причина за делене. 

Държавата е на командно дишане, не знам дали го осъзнавате. Оставили сме всичко, което имаме, в ръцете на хора, на които не им пука живи ли сме, мъртви ли сме. 

Между другото – и за това сме намерили начин да се дърляме и делим – „моят“ или „твоят“ безхаберник, дето сме пратили в парламента, е по-добър. 

А през това време те – за да се спасят и осигурят себе си – не спират да мятат лопатите с пръст върху ни – живи ни погребват. 

Да се използват разделителните линии у хората е стар трик за делене. Когато едни разделителни линии започнат да се позаличават, вкарват нови в играта. Ако не е геополитическият трик, ще е нещо друго. Помните ли как нападението над Дебора (която беше рязана от приятеля си) беше атакувано веднага по различни Фейсбук групи и страници…? Защото беше голям и неполитически проблем. 

Веднага го направиха политически. Троловете на една определена диктатура веднага влязоха в работен режим и започнаха да бълват „съмнения“, които стигнаха дотам, че се изравниха с теориите на конспирацията на кемтрейлсаджиите и шапките от алуминиево фолио. 

Фактът, че плюха върху един живот – на едно младо момиче – изобщо не ги трогна. Нито им развали съня знанието, че насъскаха хиляди срещу нея. Нито фактът, че насъскаха хиляди (даже един от парламента се изцепи!) срещу жените – жертви на насилие. 

Кукурнелии и копейки скочиха срещу собствените си съграждани с различна ориентация, така както са скачали нацистите в Германия преди 90 години. 

Всичко това е с цел разделение и наливане на масло в огъня на омразата „българин срещу българин“. 

За пари и власт не само ще ви продадат, ами и ще ви опаковат даже – за по-лесно транспортиране. 

И понеже идват избори, пак ще се включват месомелачките на техните „медии“, пригответе се. Ще има и кафяво-метки. Даже от вторите ще има повече. Сантименталността ви в случая е излишна – да мислите, че измежду воюващите фракции в тази или онази партия има „добри“ и „лоши“ е като да си мислите, че в избора между гонорея и сифилис има „по-добър избор“. Няма. Спомнете си биографиите им и престанете да имате памет колкото на златна рибка. 

Докато си правите избора за гласуване, четейки кой с какво се е самопохвалил или кой е бил похвален от медията, дето той я храни…

… все ще сте седнали на земята и ще гледате европейския жизнен стандарт по телевизията. 

Трезвите оценки се правят с гледане на статистиката и пресмятане кой досега какво е направил. Кой ви е вдигнал заплатата и пенсията. Чистата статистика, а не „преразказаната“ от тоя или оня. 

Само че за целта… трябваше да внимавате в училище, за да не се чудите сега кое какво е в тоя живот, а да можете да четете с разбиране. 

Какво да правите сега ли? Дали вече е много късно? 

Може би. Докато във Финландия се учеха как да разпознават фалшивите новини (и учеха и децата си), вие ядохте доматите с колците сутрин, обед и вечери, щракахте с пръсти и мятахте салфетки.

Дори няма да споменаваме подигравките към четящите книги, но ще споменем нещо друго… прави ли ви впечатление, че там, където има повече мятане на салфетки, има и повече мятане на спестявания през терасата в ръцете на телефонните измамници? 

Сега остава само да се молите децата ви, дето избягаха да учат по чужбина, като се върнат…

… просто да не ви обръщат внимание и да ви оставят в килера на историята; сами да се хванат и да си оправят държавата. От вас се искат само две неща: да гласувате за нормални хора (и, ако не можете/не знаете, да питате децата ви – те да ви кажат кои са нормалните); и да оставите децата си намира и да не се опитвате да им наливате от вашето „безплатно образование“, дето струва точно, колкото сте платили за него – нула. 

_____________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
268 0

Водещи новини