Нивото на река Дунав се вдигна с 16 см за денонощие, до дни очакват покачване с метър

  • 12 юни 2024 16:30

  • 4169
  • 1
Нивото на река Дунав се вдигна с 16 см за денонощие, до дни очакват покачване с метър
© Bulphoto (архив)

Измерванията на нивото на река Дунав в българския участък показват, че нивото на водата е е повишило с 16 см за последното денонощие. Днес е 329 см спрямо условната кота "нула".

"Причината е, че в момента нивото на Дунав в Германия и Австрия е високо заради падналите през последните седмици дъждове. Високите води ще достигнат и до българския участък на реката, но това в никакъв случай няма да доведе до опасност. Отделно, в нашия участък реката е значително по-широка, отколкото е в Австрия", обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев пред БТА.

Той каза още, че прогнозата през идните дни е нивото в българския участък да се повиши с около метър, което е нормално за този сезон от годината. 

Забранено плаване по Дунав: Реката е преляла на места

"Нивото на река Дунав в българския участък в момента е благоприятно за корабоплаването", коментира за БТА Иван Жеков - директор на дирекция "Речен надзор - Русе" към изпълнителна агенция "Морска администрация". 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4169 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.12 | 23:41

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини